eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Wavy and slanted Iranian flag in the front plane, with masses of Iranian people behind who celebrate an anniversary of the 1979 Islamic Revolution and Iranian independence day, in a march along Azadi avenue toward Azadi square every 22nd of Bahman or 10-11th of February.
Nyitókép: Germán Vogel/Getty Images

Kivégeztek egy nőt iránban, mert megölte bántalmazó férjét

Az iszlám büntető törvénykönyv nincs tekintettel a gyilkosság körülményeire, mindenképpen a legsúlyosabb ítéletet hozza - az elítélt élete a sértett családján múlik.

"Ma reggel végrehajtották a halálos ítéletet Samira Sabizan gyermekmenyasszony ellen, akit férje szándékos meggyilkolása miatt ítéltek el" - írja az IranWire az Iráni Emberi Jogok (IHR) nevű csoőort bejelentése alapján.

Az IHR az eset körülményeivel kapcsolatban azt írja, Samira Sabizan éveken át szenvedett a nemi elnyomás, a gyermekházasság és a családon belüli erőszak miatt. Mindössze 15 éves volt, amikor házasságra kényszerítették, férjét négy évvel később, 2013-ban ölte meg. Ügye végére most került pont. A gyilkosság idején nagyobbik gyermeke hétéves, kisebbik hathónapos volt - írja az esetről a 24.hu.

A gyerekek felügyeleti jogát az apa családja kapta meg. Az emberjogi szervezet forrásai szerint Sabizan sokáig nem volt hajlandó találkozni a gyerekeivel a börtönben, abban a reményben, hogy bocsánatot nyerhet egykori férje családjától.

Az iszlám büntető törvénykönyv szerint a gyilkossággal vádolt személyeket az indítéktól és a büncselekmény körülményeitől függetlenül minden esetbe halálra ítélik,

az áldozat családja viszont választhat, hogy elfogadja-e a halálbüntetést vagy a pénzügyi kártérítésre formál igényt. Sabzian esetében a gyermekei nagyszülei voltak a felperesek, ők pénz helyett a halálbüntetés végrehajtását kérték - írja a lap.

Az IHR felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozott választ adjon az Iránban tapasztalható tendenciákra: a szervezet adatai szerint világviszonylatban is itt végzik ki a legtöbb nő, tavaly legalább 16 nőt akasztottak fel, idén pedig még náluk is többet. Az iráni törvények értelmében a nők nem léphetnek ki a házasságból, nem válhatnak el, még akkor sem, ha gyerekként kényszerítették őket a frigybe. A válásra a családon belüli erőszak sem lehet ok.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×