eur:
389.55
usd:
361.91
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
fotó: Infostart
Nyitókép: Infostart

Bendarzsevszkij Anton szerint van egy aggasztó dolog az új ukrajnai kisebbségi törvényekben

Elfogadta az ukrán parlament a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt, amely mások mellett a magyar kisebbség számára is eltörli az elmúlt időszak hátrányos intézkedéseit. Az orosz kisebbségre az új törvény nem vonatkozik. Bendarzsevszkij Antont, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatóját, a posztszovjet térség szakértőjét kérdeztük.

Az ukrán parlament elfogadta a nemzeti kisebbségek jogairól szóló új törvényt. Bendarzsevszkij Anton posztszovjet térségi szakértő, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója szerint úgy lehet összefoglalni a lépést, hogy a korábbi nyelvtörvényből, az oktatási törvényből, a felsőoktatásról szóló törvényből és a nemzeti kisebbségekről szóló törvényből kivették az uniós államok kisebbségeit érintő korlátozásokat. Kedvezményezett lesz így a kárpátaljai magyarság, de az ukrajnai románok, lengyelek és bolgárok is, akiket "egy kivételi körbe" tettek.

"A magyar kisebbség legnagyobb kifogása az oktatási törvény ellen volt, amely ötödik osztálytól kezdve kötelezte volna a kárpátaljai magyarokat, hogy kizárólag ukrán nyelven történjen az oktatás. Illetve a felsőoktatásban a magánegyetemen az oktatás nyelve is szabadon megváltoztatható" – folytatta a szakértő.

Továbbá: eddig kötelező volt egy kisebbségi nyelven megjelenő sajtóterméknek ukrán nyelven is megjelennie, mostantól nem.

Az orosz nyelvet közben további hátrányos helyzettel illették az új törvényben, "mert ez az agresszor nyelve".

Ha egy kritikát meg tudna fogalmazni a szakértő, az egyértelműen az lenne, hogy

az elfogadás módja nem ad okot bizalomra.

"Ukrajna nagy nyomás alatt fogadta el a törvényt. Magyarország több éven keresztül próbált tárgyalni arról, hogy a kárpátaljai magyarságnak adja meg az őket illető jogokat, tárgyaljanak a nyelvhasználati jogról, az oktatási törvényről, Ukrajna eddig mereven elutasította ezeket a kéréseket" – idézte fel Bendarzsevszkij Anton.

Az ukrán engedékenység most annak lehet a következménye, hogy mindez feltétele volt az ukrán uniós tárgyalások megkezdésének.

"Napokon belül uniós csúcs lesz, és Ukrajna hirtelen elfogadta ezeket a rendelkezéseket. A rendelkezések pozitív jellege nyilvánvaló, tehát abszolút jól érintik a kárpátaljai magyarságot, csak kérdés, ha ilyen nyomás alatt fogadták el, kérdés, mennyire tartják be a mindennapokban" – vetette fel a posztszovjet térség szakértője, és azt is elgondolkodásra méltónak találja, hogy ha nyomás alatt fogadták el a rendelkezéseket, akkor hosszú távon mennyire tartják is fenn azokat.

Bendarzsevszkij Anton hétfő este 6 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége - a beszélgetést itt hallgathatják majd vissza hétfő estétől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×