eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) Javier Milei új argentin elnök (j5) beiktatási ünnepségén Buenos Airesben 2023. december 10-én. A kormányfő mellett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (j2).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Találkozott Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij - videó

Ukrajna EU-csatlakozási törekvése lehetett a fő téma a magyar miniszterelnök és az ukrán elnök rövid megbeszélésén. Orbán Viktor azt mondta Volodimir Zelenszkijnek, hogy az ügyben folyamatosak a tárgyalások.

Valóban összetalálkozott a két meghívott politikus az új argentin elnök, Javier Milei beiktatási ünnepségén. A napok óta Argentínában tárgyaló Orbán Viktor az utóbbi időben számtalanszor hangoztatta, hogy ellenzi az uniós csatlakozási tárgyalások megnyitását Ukrajnával. Kijevből az utóbbi időben többször próbálták felvenni a kapcsolatot a magyar kormánnyal és tárgyalóasztalhoz ültetni a két ország vezetőjét. Szijjártó Péter telefonos megbeszélést folytatott az ukrán elnöki hivatal vezetőjével és megállapodtak arról, hogy Andrij Jermakkal személyesen is találkoznak. Azonban a magyar külgazdasági és külügyminiszter is arról beszélt, hogy bár a magyar fél nyitott egy ilyen találkozóra, de annak csak akkor van értelme, hogyha van esély arra, hogy egy ilyen találkozó pozitív eredménnyel zárul. Ehhez pedig alapos előkészítésre és előzetes megbeszélésekre van szükség.

Hasonlóan vélekedett Orbán Viktor is a Zelenszkij elnökkel folytatott hivatalos találkozóról. Ám most az argentin elnök beiktatásán nem hivatalos megbeszélést folytattak az argentin szenátus YouTube-csatornájának közvetítésén látható képsorok tanúsága szerint.

Mint azt a Reuters közölte, rövid párbeszédről volt szó. Az alábbi képsorokon rövid ideig látható is a beszélgetés.:1 óra 22 perctől egy riporteri kérdésre azt válaszolja Volodimir Zelenszkij, hogy örül a meghívásnak és Milei támogatására számít Ukrajna ügyében. Ezután, 1.22.26-tól látszik néhány másodpercig, hogy az ukrán elnök és a magyar kormányfő beszélgetnek.

A téma minden bizonnyal a magyar kormány ellenállása az ukrán csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban, ami ellehetetlenítheti a jövő heti uniós csúcs döntéshozatalát, lévén a folytatásról szóló döntésnek egyhangúnak kell(ene) lennie. Orbán Viktor azt is kiejelentette, hogy blokkolja azokat a lépéseket, amelyek az uniós költségvetés megváltoztatásával 2027-ig 50 milliárd eurós támogatásban részesítik Kijevet.

A várt uniós csatlakozási előrelépés reményében a kijevi parlament a közelmúltban elfogadta a korrupció elleni harcról és a kisebbségekről szóló, sokat vitatott törvény módosítását.

Mint az egyébként nyitóképünkön is látszik, Volodimir Zelenszkij és Orbán Viktor végül a beiktatási ünnepségen készült fotón is egymás mellé került.

Megszorítások jönnek

Beszédében az 53 éves új argentin elnök drasztikus gazdasági átalakításról szólt. Úgy fogalmazott,

nincs alternatívája egy "költségvetési sokkterápiának".

Milei hangsúlyozta, hogy a megelőző kormány üres államkincstárt hagyott maga után, az ország pedig hiperinflációba süllyedt. Kiemelte, hogy a büdzsét ehhez kell igazítani.

"Ma új korszak kezdődik, megkezdődik Argentína újjáépítése" - jelentette ki az új elnök, de megismételte, hogy "nincs alternatívájuk a megszorításoknak és a sokkterápiának".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×