eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Turkey confirms opposition to NATO membership for Sweden.
Nyitókép: Leestat/Getty Images

Lezárulhatott az alku, küszöbön a svéd NATO-csatlakozás török támogatása

Akár heteken belül megkaphatja Svédország a törökök támogatását a NATO-csatlakozáshoz. Az InfoRádió által megkérdezett Törökország-szakértő szerint a háttérben zajló hadiipari tárgyalások is hamarosan véget érnek.

Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását, erről Tobias Billström svéd külügyminiszter beszélt szerdán Brüsszelben a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve, miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott török kollégájával, Hakan Fidannal. A skandináv külügyi vezető szerint ugyanakkor a török külügyminiszter nem jelezte a csatlakozás végleges jóváhagyásának pontos dátumát.

"A törökök támogatása mögött konkrét érdekek vannak" – mondta az InfoRádióban Tarik Demirkan Törökország-szakértő. A Türkinfó főszerkesztője ismertette, hogy Törökország vadászgépeket vásárolna az Egyesült Államoktól, viszont a legújabb generációs F-35-ösöket nem kaphatja meg, holott a gyártásban is érdekelt volt. Kompromisszumként az új vadászgépek helyett 25 új F-16-ost, illetve a 80, már Törökország tulajdonában lévő F-16-os felújításához szükséges anyagokat kértek, de erre sem kaptak pozitív visszajelzést. A múlt héten jelentette be Törökország, hogy Eurofightereket venne, amely gépek német-angol-spanyol-olasz kooperációban készülnek.

Ebbe a négyből három ország bele is egyezett, ám a németek nem, ugyanis a törökök szíriai beavatkozása óta embargót alkalmaznak a hadiipari termékekben.

Tarik Demirkan szerint valóban egyre közelebb kerülnek a törökök a svéd NATO-csatlakozás megszavazásához. Mint kifejtette, valószínűleg teljesülni fognak a felek kívánságai, Törökország, ha nem is az F-35-ösöket vagy az F-16-osokat, de Eurofightereket vásárolhat az alku részeként. Úgy véli, nagyon közel van a megoldás, és Svédország NATO-csatlakozását heteken belül jóváhagyják.

Svédország Finnországgal együtt tavaly májusban, Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően kérte felvételét a NATO-ba. Törökország a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe határozottabb fellépést kért Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén. Elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt Svédországban élő, feltételezett tagjainak kiadatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fáklyával állunk az alagút végén – új albummal készül Leslie Mándoki

"Fáklyával állunk az alagút végén" – új albummal készül Leslie Mándoki

Új albummal jelentkezik május 10-én a 30 éves Mandoki Soulmates. A lemez a digitális csalások és átverések korszakában a “visszatérés az analóghoz” életérzést hivatott bemutatni, az albumot ugyanis teljesen analóg módon vették fel és állították elő. A dalszövegek a kortárs világválságokat célozzák meg. Az InfoRádió a dalszerző-producer-énekest kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Fenekestül forgatja fel a munkahelyeket az AI - Hogyan lehet elkerülni a káoszt?

Sokan féltik a munkájukat, a pozíciójukat a mesterséges intelligenciától (MI), amely egyre jobb eredményeket ér el a vállalati hatékonyság támogatásában, a manuális munkafolyamatok kiváltásában, ami önmagában is feszültségeket gerjeszthet egy munkahelyen. Mindeközben a munkavállalók félelme az egyik legnagyobb kerékkötője is lehet az MI-projektek sikerének. "A mesterséges intelligenciára nem szabad úgy tekinteni, mint egy tőlünk függetlenül létező, romboló erőre. A mesterséges intelligenciát tulajdonképpen mi, emberek hoztuk létre és a mi feladatunk, hogy az érdekeink mentén kordában tartsuk" - véli Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie vezető ügyvédje. Szerinte a mesterséges intelligencia egy számítástechnikai alapú munkaerő, amivel a munkavállalóknak együtt kell dolgozniuk és a cél az optimális feladatmegosztás az emberi és a gépi képességek mentén. Az AMI-megoldások bevezetésével egész napos konferencián foglalkozunk április 23-án, AI in Business rendezvényünkön. Regisztráció és részletek a rendezvényről itt!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×