eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Turkey confirms opposition to NATO membership for Sweden.
Nyitókép: Leestat/Getty Images

Lezárulhatott az alku, küszöbön a svéd NATO-csatlakozás török támogatása

Akár heteken belül megkaphatja Svédország a törökök támogatását a NATO-csatlakozáshoz. Az InfoRádió által megkérdezett Törökország-szakértő szerint a háttérben zajló hadiipari tárgyalások is hamarosan véget érnek.

Törökország heteken belül ratifikálhatja Svédország NATO-csatlakozását, erről Tobias Billström svéd külügyminiszter beszélt szerdán Brüsszelben a NATO-tagországok külügyminisztereinek tanácskozására érkezve, miután kétoldalú tárgyalásokat folytatott török kollégájával, Hakan Fidannal. A skandináv külügyi vezető szerint ugyanakkor a török külügyminiszter nem jelezte a csatlakozás végleges jóváhagyásának pontos dátumát.

"A törökök támogatása mögött konkrét érdekek vannak" – mondta az InfoRádióban Tarik Demirkan Törökország-szakértő. A Türkinfó főszerkesztője ismertette, hogy Törökország vadászgépeket vásárolna az Egyesült Államoktól, viszont a legújabb generációs F-35-ösöket nem kaphatja meg, holott a gyártásban is érdekelt volt. Kompromisszumként az új vadászgépek helyett 25 új F-16-ost, illetve a 80, már Törökország tulajdonában lévő F-16-os felújításához szükséges anyagokat kértek, de erre sem kaptak pozitív visszajelzést. A múlt héten jelentette be Törökország, hogy Eurofightereket venne, amely gépek német-angol-spanyol-olasz kooperációban készülnek.

Ebbe a négyből három ország bele is egyezett, ám a németek nem, ugyanis a törökök szíriai beavatkozása óta embargót alkalmaznak a hadiipari termékekben.

Tarik Demirkan szerint valóban egyre közelebb kerülnek a törökök a svéd NATO-csatlakozás megszavazásához. Mint kifejtette, valószínűleg teljesülni fognak a felek kívánságai, Törökország, ha nem is az F-35-ösöket vagy az F-16-osokat, de Eurofightereket vásárolhat az alku részeként. Úgy véli, nagyon közel van a megoldás, és Svédország NATO-csatlakozását heteken belül jóváhagyják.

Svédország Finnországgal együtt tavaly májusban, Oroszország Ukrajna elleni agresszióját követően kérte felvételét a NATO-ba. Törökország a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe határozottabb fellépést kért Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén. Elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt Svédországban élő, feltételezett tagjainak kiadatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×