eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
A magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. július 18-án. Ezen a napon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a röszkei közúti határátkelőhelynél tartott sajtótájékoztatót.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Migrációkutató: már erőszakos, tálib embercsempészek fenyegetnek a déli határnál

A szerb hatóságok továbbra sem ismerik el a tálibok jelenlétét a szerb–magyar határon, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint ez elsősorban a közeledő választásokkal magyarázható. Kmeczkó Sára szerint a helyzet jelenleg is kritikus, a déli határon ugyanis rendszeresek az erőszakos megnyilvánulások.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága még november elején oldotta fel azt a titkosszolgálati jelentést, mely szerint a szerb–magyar határszakaszon tevékenykedő embercsempész bandák között többen is közvetlen kapcsolatban állnak az afganisztáni tálib kormányzattal. Kmeczkó Sára, a Migrációkutató Intézet kutatója az InfoRádióban elmondta, hogy a helyzet változatlan, az erőszakos összecsapások nem csillapodnak.

"Afganisztánban már több mint 40 éve tart szüntelen háború, polgárháborús körülmények között nőtt fel több generáció" – mondta a kutató. Szerinte ezzel magyarázható, hogy például a marokkói embercsempészbandákkal összehasonlítva az afgánokra pontosan ez a háttér miatt jellemzőbbek a különböző erőszakos cselekmények. Mint mondta,

körükben az erőszak alkalmazása a mindennapi életben felmerülő különböző problémák orvoslására elfogadott eszköznek számít.

A szerb hatóságok ugyanakkor csak a halálos áldozatokat követelő fegyveres összecsapásokkal szemben intézkednek – hangsúlyozta a kutató. Kmeczkó Sára szerint ennek elsődleges oka, hogy hamarosan parlamenti választások lesznek Szerbiában, a politikai vezetés pedig nem akar tudomást venni a problémáról. Mint mondta, az utóbbi időszakban számos olyan eseményre került sor, amelyben különböző embercsempészbandák között törtek ki harcok, melyek emberéleteket is követeltek. Hozzátette, a szerb félnek nem érdeke annak az elismerése, hogy az országa területén a tálibok, illetve a tálibokhoz köthető különböző szélsőséges mozgalmak tagjai tevékenykednek, tekintettel a közelgő választásokra.

A kutató hozzátette, a tálibok jelenléte valós terrorfenyegetést jelent a régióban. A lakosság biztonságát ezért csakis szigorú határellenőrzéssel és az embercsempészekkel szembeni erőteljes fellépéssel lehet megőrizni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Kiss László: két-három nap lesz felkészülni arra, hogy hatalmas mágneses vihar jön a Földön

Szokatlanul erős napkitöréseket észleltek a szondák, de a hétköznapi életet még ezek sem zavarták meg. Erősödő aktivitása miatt azonban a következő bő egy évben nem lehet kizárni, hogy pusztítóbb hatású napviharok is elérik a Földet – fejtette ki az InfoRádióban Kiss L. László Prima Primissima-díjas csillagász, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×