eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A magyar-szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzár Röszke közelében 2023. július 18-án. Ezen a napon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a röszkei közúti határátkelőhelynél tartott sajtótájékoztatót.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Migrációkutató: már erőszakos, tálib embercsempészek fenyegetnek a déli határnál

A szerb hatóságok továbbra sem ismerik el a tálibok jelenlétét a szerb–magyar határon, a Migrációkutató Intézet kutatója szerint ez elsősorban a közeledő választásokkal magyarázható. Kmeczkó Sára szerint a helyzet jelenleg is kritikus, a déli határon ugyanis rendszeresek az erőszakos megnyilvánulások.

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága még november elején oldotta fel azt a titkosszolgálati jelentést, mely szerint a szerb–magyar határszakaszon tevékenykedő embercsempész bandák között többen is közvetlen kapcsolatban állnak az afganisztáni tálib kormányzattal. Kmeczkó Sára, a Migrációkutató Intézet kutatója az InfoRádióban elmondta, hogy a helyzet változatlan, az erőszakos összecsapások nem csillapodnak.

"Afganisztánban már több mint 40 éve tart szüntelen háború, polgárháborús körülmények között nőtt fel több generáció" – mondta a kutató. Szerinte ezzel magyarázható, hogy például a marokkói embercsempészbandákkal összehasonlítva az afgánokra pontosan ez a háttér miatt jellemzőbbek a különböző erőszakos cselekmények. Mint mondta,

körükben az erőszak alkalmazása a mindennapi életben felmerülő különböző problémák orvoslására elfogadott eszköznek számít.

A szerb hatóságok ugyanakkor csak a halálos áldozatokat követelő fegyveres összecsapásokkal szemben intézkednek – hangsúlyozta a kutató. Kmeczkó Sára szerint ennek elsődleges oka, hogy hamarosan parlamenti választások lesznek Szerbiában, a politikai vezetés pedig nem akar tudomást venni a problémáról. Mint mondta, az utóbbi időszakban számos olyan eseményre került sor, amelyben különböző embercsempészbandák között törtek ki harcok, melyek emberéleteket is követeltek. Hozzátette, a szerb félnek nem érdeke annak az elismerése, hogy az országa területén a tálibok, illetve a tálibokhoz köthető különböző szélsőséges mozgalmak tagjai tevékenykednek, tekintettel a közelgő választásokra.

A kutató hozzátette, a tálibok jelenléte valós terrorfenyegetést jelent a régióban. A lakosság biztonságát ezért csakis szigorú határellenőrzéssel és az embercsempészekkel szembeni erőteljes fellépéssel lehet megőrizni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×