eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Izraeli katonák a gázai Sifa kórház épülete alatt kiépített alagutat mutatják be a sajtó képviselőinek 2023. november 22-én. Izrael azt állítja, hogy a Hamász fegyveresei fedezéket kerestek a kórház területén, és katonai célokra használták az alagutat. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadműveleteket hajt végre a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/AP/Victor R. Caivano

Megrázó dolgokat meséltek a Hamász fogságából kiszabadult gyerekek

A Hamász fogságából kiszabadult gyermekek kínzásukról számoltak be hozzátartozóiknak Izraelben – jelentette a 13-as kereskedelmi tévé kedden.

A gyerekek hozzátartozói azt mesélték az izraeli és a nemzetközi média képviselőinek a hazaengedett gyerektúszok beszámolói alapján, hogy amikor a gyerekek sírni kezdtek, a hamászosok fegyvert fogtak rájuk, és így hallgattatták el őket.

„Kényszerítették, hogy csendben maradjon, és még mindig suttog. A találkozásban az volt a legmegdöbbentőbb és legzavaróbb, hogy suttogott, nem lehetett hallani. Közel kellett dugnom a fülemet az ajkához” – mesélte Thomas Hand, a kilencéves volt túsz, Emily Hand édesapja a CNN amerikai hírhálózatnak.

A hétfőn elengedett 12 éves Eitan Jahalomi nagynénje a BFMTV francia televíziónak adott interjújában azt mondta el, hogy amikor a kisfiú elhurcolása után megérkezett Gázába,

az utcán ismeretlenek ütlegelték. Később a gyerektúszoknak végig kellett nézniük az október 7-i mészárlások hamászosok rögzítette videofelvételeit.

A fiúk a földön, az anyák, nagymamák és a lányok műanyagszékekből összetolt „ágyakon” vagy földre tett matracokon aludtak a föld alatti járatokban és termekben, és nem mindenkinek jutott takaró.

A foglyok jelentős, a felnőttek esetén mintegy 10-15 kilós súlyveszteséggel tértek vissza Izraelbe, mert nem kaptak sem elég, sem megfelelő élelmet fogságuk idején. Az étkezések mennyisége és minősége fokozatosan romlott fogságuk idején.

Ronit Lubetzky, az Ichilov Kórház gyermekosztályának igazgatója elmondta, hogy a fogság befolyásolta a gyermekek táplálkozását. „Az orvosi állapotfelmérés különféle gondokat állapított meg, köztük ortopédiai és a táplálkozással kapcsolatos bajokat” – nyilatkozta a Háárec című újságnak.

A fogságból helikopterrel a Szoroka kórházba szállították kiszabadulásakor az életveszélyes állapotban szabadon engedett 84 éves Elma Avrahamot. A kórházban mesterségesen lélegeztették és altatásban próbáltak javítani egészségi helyzetén. Két nap alatt sikerült helyreállítani légzését, és az asszony visszanyerte öntudatát. Avraham közel két hónapig nem jutott hozzá krónikus betegségeire szedett gyógyszereihez, a vöröskereszt képviselői nem találkozhattak vele és nem biztosították orvosi ellátását, noha gyermekei eljuttatták a vöröskereszthez mind gyógyszereit, mind azok nevét.

Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×