eur:
390.47
usd:
364.1
bux:
68350.44
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
A Zodiac Maritime hajózási vállalat által közzétett, keltezetlen felvétel a vállalat üzemeltette Central Park tartályhajóról egy meg nem nevezett helyszínen. 2023. november 26-án fegyveresek elfoglalták a foszforsavat szállító teherhajót Áden jemeni kikötőváros térségében. A hajón 22 fős legénység tartózkodik, a vízi jármű egy izraeli cégcsoport tulajdonában áll. Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amelyek kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.
Nyitókép: MTI/AP/Zodiac Maritime/Zodiac Maritime

Fegyveresek ütöttek rajta egy izraeli tankeren

Fegyveresek elfoglaltak egy izraeli cégcsoport tulajdonában álló tartályhajót a jemeni Áden kikötővárosának térségében vasárnap – közölték amerikai hatóságok és egy biztonsági cég.

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég tudomása szerint a Zodiac Maritime vállalat üzemeltette Central Park nevű tankert érte támadás az Ádeni-öbölben.

A Zodiac feltételezett kalóztámadásról beszélt, mondván: számukra a legfontosabb a 22 fős legénység biztonsága. A közlés szerint a foszforsavat szállító hajónak török a kapitánya, a legénységben pedig orosz, vietnami, bolgár, indiai, georgiai és Fülöp-szigeteki állampolgárok is vannak.

Bár eddig egyetlen csoport sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként, az utóbbi napokban legalább két hasonló eset történt, amik kapcsolatba hozhatók az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet közötti konfliktussal.

Mindazonáltal Ádent és térségét Jemen nemzetközileg elismert kormánya ellenőrzi szövetségese, a szaúdi vezetésű arab koalíció segítségével. A térség viszonylag messze van a húszi síita lázadók uralta régiótól. Az Irán támogatását élvező felkelők az Izrael ellen október 7-én végrehajtott terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen, illetve november 19-én megerősítették, hogy elfoglalták a Galaxy Leader elnevezésű teherhajót a Vörös-tenger déli részén, pénteken pedig feltételezett iráni dróntámadás érte a szintén izraeli tulajdonban lévő Symi teherhajót az Indiai óceánon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×