eur:
390.18
usd:
365.64
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
2022. november 7-én közreadott képen ukrán katonák amerikai nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszerrel (HIMARS) tüzelnek a Herszoni területen november 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Hannibal Hanschke

A háború új szakaszára készíti fel az USA Ukrajnát

Az Egyesült Államok 100 millió dollár (mintegy 36 milliárd forint) új katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára az ország védelmi szükségleteinek biztosítására. A mostani szállítmánnyal páncéltörő és légvédelmi fegyverek érkeznek Ukrajnába. A hideg, saras tél beköszöntével várhatóan ismét változni fog a harci taktika, és Oroszország az ukrán infrastruktúrát támadhatja, ezért Kijevnek a légvédelmét kell erősítenie - közölték korábban elemzők.

Az amerikai külügyminisztérium közleménye szerint az újabb csomag tartalmaz a többi között légvédelmi rakétákat MANPADS rendszerekbe, valamint M142 HIMARS mobil rakétakilövő eszközt, hozzá való rakétákkal, 105 és 155 milliméteres lövedékeket, továbbá egyéb harckocsi-elhárító fegyvereket, valamint több millió lőszert kisebb kézifegyverekhez.

Az eszközöket az amerikai hadsereg készleteiből hívják le, ami gyors eljutást tesz lehetővé az ukrajnai hadszíntérre. A mennyiség az amerikai magyarázat szerint fedezi az ukrán haderő azonnali szükségleteit az ország területének visszafoglalására indított harcokhoz.

A külügyminisztérium ugyanakkor azt javasolja a Kongresszusnak, hogy fogadja el Joe Biden elnök kérését az ukrán szükségletek finanszírozására szolgáló költségvetési kiegészítésről.

Az Egyesült Államok szintén hétfőn jelentette be, hogy szankciós listára helyezi az orosz fegyveres erők két tagját, akiket felelősnek tart ukrán településeken ártatlan civilek megöléséért.

Büntetőintézkedés hatálya alá került Azatbek Omurbekov ezredes, akit a "Bucsai mészáros" néven is emlegetnek, és, akit felelősnek tartanak több fegyvertelen civil megölésében Andrijivka településen. Az ezredes volt a parancsnoka annak a dandárnak, amely ellenőrzés alatt tartotta Andrijivkát. Az ukrán kisvárosban 2022 tavaszán történt erőszakos cselekmények miatt került amerikai szankció alá Danyil Frolkin, az orosz hadsereg altisztje is. A washingtoni külügyminisztérium közleménye kitér arra, hogy a két orosz katona felelősségét az emberi jogok súlyos megsértésében független vizsgálat állapította meg, civil szervezetek által dokumentált módon.

Újabb váratlan látogató

Azután, hogy hétfőn Kijevbe érkezett előre be nem jelentett látogatásra Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és tárgyalásai után bejelentette a fenti szállításokat, kedden - ugyancsak váratlanul - Kijevbe érkezett Boris Pistorius német védelmi miniszter, hogy megbeszéléseket folytasson ukrán hivatali kollégájával, Rusztem Umerovval. A berlini közlemény szerint

az Ukrajnának nyújtott német támogatás megerősítéséről tárgyalnak.

A megbeszélések fő témái egyebek mellett az ukrán katonák kiképzése és a katonai segítségnyújtás. A találkozó napirendjén, a megbeszélések mellett, szerepel egy koszorúzási ünnepség a Majdan téren, valamint egy ukrán katonai kiképzőközpont meglátogatása.

A mostani Pistorius második kijevi látogatása, amióta védelmi miniszterként hivatalba lépett. Legutóbb februárban járt Kijevben.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

A republikánusok és a demokraták együtt vittek be ütést Oroszországnak

Egyhangú döntéssel megszavazta kedd este az amerikai szenátus azt a törvényjavaslatot, amely megtiltja a dúsított urán Oroszországból történő behozatalát. Az orosz uránimport betiltásáról szóló törvény, amely most a Fehér Házba kerül Biden elnök aláírására célja, hogy a hatályba lépést követő 90 napon belül megtiltja az amerikai importot, ugyanakkor 2028 januárjáig átmeneti felmentéseket is tartalmaz – írja a Bloomberg.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×