eur:
391.54
usd:
361.98
bux:
65717.24
2024. február 28. szerda Ákos, Bátor
Nyitókép: Twitter / X

2015-ben Angela Merkel vigasztalta a palesztin lányt, aki most német állampolgárként a Hamászt élteti

A most 23 éves Reem Sahwil akkor a kitoloncolástól félt, most a német állampolgársága kerülhet veszélybe.

Angela Merkel "menekültlányaként" vált híressé 2015-ben Reem Sahwil. A hontalan palesztin kislány az akkori kancellár Willkommenskultur elnevezésű, a befogadás kultúráját hangsúlyozó politikájának keretében érkezett Németországba, és egy nyilvános rendezvényen még a kancellár vigasztalta, amikor a lány arról panaszkodott, hogy az apja munkanélküli, családját sokáig a kitoloncolás fenyegeti, és nem tudják, maradhatnak-e Németországban, a bizonytalanság pedig megnehezíti az életüket. Az ország olyannyira befogadta, hogy idén még a német állampolgárságot is megkapta.

A német kancellár azt mondta, megérti a lány helyzetét, de nem ígért neki kedvezményt, csupán azt jelezte, a kormány csak a menekültügyi eljárások átfutási idejének csökkentésével tudja enyhíteni a menedékkérők bizonytalanságát, ez az "egyetlen válasz", amelyet Németország adhat, "és lesznek, akiknek vissza kell menniük". A lány erre sírva fakadt, Merkelt pedig sokan érzéketlenséggel vádolták.

Mostanra azonban fordult a kocka. A most 23 éves Reem Sahwilt egykori menekültkislányról ugyanis kiderült, hogy – mint a Bild című lap fogalmazott – igazi antiszemitává és Izrael-gyűlölővé vált.

Mindez azt követően vált ismertté, hogy a Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet támadást indított Izrael ellen, mintegy 240 túszt tart még mindig fogságban, köztük német állampolgárokat is.

A történtek nyomán és a német állampolgárság ellenére

Reem Sahwil most sorozatosan olyan üzeneteket tette közzé, amelyekben a legszélsőségesebb hangnemben a Hamászt éltetve Izrael megsemmisítését követelte.

Ezzel azonban kivívta azoknak a politikusoknak a haragját, akik hónapokkal ezelőtt még állást foglaltak honosítása, illetve német állampolgárság odaítélése mellett. Élükön azzal az Eckhardt Rehberggel, aki korábban Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban éveken keresztül a helyi CDU vezetője és Merkel egyik leghűségesebb harcostársa volt. A korábbi parlamenti képviselő nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy

haladéktalanul meg kell vonni az állampolgárságot a palesztin lánytól.

"Senki nem válhat németté, aki nem osztja értékeinket, és nem is maradhat német" – jelentette ki a konzervatív politikus. Rehberg szerint a honosítás az elmúlt években túl nagy számban és túl gyorsan történt.

"Nem ragaszkodtunk ahhoz, hogy csak az válhat németté, aki elismeri Izrael létjogosultságát – jelentette ki. – Az antiszemiták egyszerűen rossz címen vannak nálunk." Reem Sahwil példája azt bizonyítja, hogy az állampolgárság kötelékét milyen kevesen vették komolyan, milyen kevesen közvetítették - tette hozzá.

Az ügynek ugyanakkor még magasabb hullámai is vannak. A konzervatív ellenzéki pártszövetség, a CDU/CSU parlamenti frakciójának vezetője ugyancsak a Bildnek nyilatkozva "bevándorló antiszemitizmusról" beszélt. Thorsten Frei szerint ez régóta tabu, noha hatalmas probléma. A politikus felszólította az Olaf Scholz kancellár vezette kormányt, hogy sürgősen új bevándorlási törvénytervezetet dolgozzon ki.

"Német állampolgárságot csak azok kaphatnak, akik hitelesen támogatják Izrael létjogosultságát" – hangsúlyozta. A konzervatív pártszövetség már be is nyújtotta saját tervezetét a Bundestagnak, amely értesülések szerint a hét közepén napirendre is tűzi a kérdést.

Címlapról ajánljuk
Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Harvard-felmérés: nem számít, ha Trumpot elítélik – Fekete Rajmund az amerikai elnökválasztásról

Donald Trump volt amerikai elnök a republikánus előválasztáson fölényesen nyerte el Dél-Karolinát, így a saját államában verte meg egyetlen riválisát, Nikki Haley-t. Az előrejelzések is Trump győzelmét jósolták, de akkor miért harcol még Nikki Haley? Erről is kérdeztük Fekete Rajmundot, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos segédmunkatársát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.28. szerda, 18:00
Szenes Zoltán
professor emeritus, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×