eur:
388.92
usd:
361.95
bux:
67945.5
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Petr Fiala cseh kormányfővel közösen tartott sajtóértekezleten Varsóban 2022. április 29-én.
Nyitókép: MTI/EPA-PAP/Leszek Szymanski

Mi történik, ha Mateusz Morawiecki nem tud kormányt alakítani?

A lengyel államfő Mateusz Morawiecki jelenlegi miniszterelnököt bízta meg kormányalakítással, ugyanis pártja, a Jog és Igazságosság szerezte a legtöbb szavazatot az október 15-i lengyel parlamenti választásokon, ugyanakkor nincs többsége a lengyel parlamentben.

Várható volt, hogy Andrzej Duda államfő a jelenlegi miniszterelnököt bízza meg a kormányalakítással – mondta az InfoRádióban Mitrovits Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa. Úgy fogalmazott: az elnöki hivatalban folyamatosan ezt kommunikálták, függetlenül attól, hogy a megszerzett 194 mandátum messze van a 231 mandátumos többségtől.

A szakértő elmondta, mind az ellenzéki, mind a mérsékelten kormányoldali sajtóban sok kritika érte a döntést, miszerint az elnök nem a matematika és a logika alapján cselekedett, hanem a saját pártjához volt hű.

"Így Mateusz Morawieckinek tizennégy napja van bemutatni kormányát. Ezt majd bizalmi szavazásra kell bocsátani az új Szejmben, amelyen nagy valószínűséggel nem fog átmenni" – mondta Mitrovits Miklós. Meglátása szerint ez már csak azért sem valószínű, mert a Jog és Igazságosság pártnak (PiS) nincsenek koalíciós partnerei. Megpróbálhatnak "elcsábítani" néppárti képviselőket, de ez is csak további 28 főt jelentene. Ez pedig kevés a többséghez, és bár a Konföderáció képviselőivel meglehetne a többség, ez szinte lehetetlen, ugyanis mindkét potenciális koalíciós partner kijelentette, hogy nem hajlandó szövetkezni a PiS-szel.

Mitrovits Miklós arról is beszélt, hogy mi történik akkor, ha nem tud kormányt alakítani a Jog és Igazságosság: ebben az esetben megbukik a bizalmi szavazáson a bemutatott kabinet, és az új Szejm elnöke valószínűleg Donald Tuskot fogja felkérni.

Mint mondta, a három nagy ellenzéki konglomerátum kormányzásra készül, és a többsége is megvan. Ők egyértelműen kijelentették, még Andrzej Duda előtt is, hogy Donald Tusk lesz az új kormány miniszterelnök-jelöltje. Innentől kezdve neki is tizennégy napja van kormányállításra.

A Tusk-féle ellenzék már csütörtökre ígéri, hogy bemutatja az új kormány leendő tagjait – tette hozzá a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közép-Európa Kutatóintézetének tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×