eur:
394.01
usd:
363.56
bux:
66169.03
2024. március 3. vasárnap Kornélia
Nyitókép: Pixabay

Medvéktől rettegnek Szlovákiában, törvénymódosítást javasolnak

A Garamszentkereszti járás állandó medveveszélynek kitett nyolc községének vezetése a kormányhoz fordult olyan törvénymódosításért, mely szavatolná a lakosság biztonságát.

„A medvék túlszaporodása és viselkedésük megváltozása az utóbbi időben olyan mértékűvé vált, hogy az közvetlen hatással van az itt élők biztonságára” – közölték Bezeréte, Kiszelfalu, Dallos, Felsőbesenyő, Karvaly, Kunosvágása, Mogyorómál és Lutilla község polgármesterei a felvidek.ma cikke szerint.

A településvezetők szerint a helyzet annyira kritikussá vált, hogy a lakosság községben történő mozgása, iskolába, üzletbe vagy munkába járása közben veszélyeztetve érzi magát még fényes nappal is, hiszen a medvék már a települések központjában is felbukkannak.

Úgy vélik, eljött az ideje a medvék létszám-szabályozásának az emberek számára veszélyessé vált területeken,

hasonló módon, mint Horvátországban, ahol ezres létszámú medvepopuláció mellett évente 70–140 egyed kilövését engedélyezik, illetve Szlovéniában, ahol 800-ból 47–183 medve kilövésére adtak engedélyt, miközben az évente engedélyezett ritkítás mellett sem veszélyeztetett a medvepopuláció.

A polgármesterek azonban tudatosítják, hogy nem mindegy, milyen kilövésről van szó: „Nem támogatjuk az erdők mélyén élő medvék kilövését, de egyetértünk a szakemberek véleményével, hogy az emberi települések és a medvék élőhelyeinek határán szükség van a kilövésre.”

Címlapról ajánljuk
Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Szakértő: van, ami sokkal fontosabb, mint a mielőbbi kibocsátáscsökkentés

Az Európai Unió országai tudatosan törekednek arra, hogy féken tartsák a klímaváltozást okozó káros anyagok kibocsátását. Magyarország kibocsátását a globális skálán még statisztikailag is nehéz kimutatni, mégis komoly erőfeszítéseket tesz a klímasemlegesség eléréséért. Zay Balázzsal, a Klímapolitikai Intézet vezető kutatójával beszélgettünk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.04. hétfő, 18:00
Kovács Zsolt
öngondoskodásért felelős miniszteri biztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×