eur:
389.32
usd:
363.02
bux:
67982.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Izraeli légitámadásban megsérült lakóházak Gázában 2023. október 30-án. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztette, az izraeli válaszcsapások több mint 8000 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

ENSZ: az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak 70 százaléka nő és gyerek

A humanitárius segítség kiterjesztését szorgalmazta az izraeli ostrom alatt álló Gázai övezetben Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója a világszervezet Biztonsági Tanácsában (BT) hétfőn felszólalva.

Mint mondta, egy konvoj nem elegendő a térség több mint kétmillió lakójának ellátásához.

"A meglévő rendszer, amely lehetővé teszi a segélyszállítmányokat a Gázai övezetbe, kudarcra van ítélve, ha hiányzik mögüle a politikai akarat" - szögezte le.

Hangsúlyozta, hogy a távközlési szolgáltatások hétvégi összeomlása felgyorsította a közrend felbomlását is. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben az állapotok tovább romlanak, "az rendkívül megnehezíti, hacsak el nem lehetetleníti" az ENSZ további tevékenységét a palesztin térségben.

Lazzarini a felszólalásban kifogásolta, hogy az övezet palesztin lakóit kitelepülésre kényszerítik, és kollektív büntetéssel sújtják őket.

Beszélt arról is, hogy a Gázai övezetben az izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak 70 százaléka nő és gyerek. Kiemelte, hogy adatai szerint három hét alatt csaknem 3200 gyerek vesztette életét. "Az ilyesmit nem szabad járulékos veszteségnek nevezni" - szögezte le.

New York, 2023. október 31.
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója (kivetítőn) videókapcsolaton keresztül vesz részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 30-án. Lazzarini  kiemelte, hogy az izraeli ostrom alatt álló Gázai övezetben a halálos áldozatok 70 százaléka nő és gyerek, és három hét alatt csaknem 3200 gyerek vesztette életét.
MTI/EPA/Justin Lane
Philippe Lazzarini, az ENSZ palesztinokat segélyező szervezetének (UNRWA) főigazgatója (kivetítőn) videókapcsolaton keresztül vesz részt az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az izraeli-palesztin konfliktus miatt összehívott ülésén a világszervezet New York-i székházában 2023. október 30-án. MTI/EPA/Justin Lane

Megemlékezett az UNRWA saját veszteségeiről is. "Mindössze három hét alatt 64 kollégámat vesztettem el. A legutóbbi tragikus halálesetet két órája erősítették meg. Szamírt, a biztonsági és védelmi szolgálat vezetőjét (...) megölték feleségével és nyolc gyerekével együtt."

Catherine Russell, az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) főigazgatója arról számolt be, hogy a súlyos üzemanyaghiány hatással van a térség ivóvízellátására is. "Mindössze egy sótalanító üzem működik csupán öt százalékos kapacitással, míg a hat víztisztító telep üzemanyag-, illetve áram hiányában üzemen kívül van a Gázai övezetben" - hangsúlyozta az UNICEF-főigazgató az ENSZ BT rendkívüli ülésén.

Russell úgy fogalmazott, hogy esedezik az ENSZ BT-hez, fogadjon el határozatot, amelyben a konfliktus szereplőit emlékezteti kötelezettségeikre a nemzetközi jog alapján. Mint mondta, ebbe beletartozik egy tűzszünet és a humanitárius segélyek akadálytalan bejutása a térségbe.

Az ENSZ BT-ben eddig több kísérlet is kudarcot vallott egy ilyen kötelező erejű határozat elfogadására.

(A nyitóképen: Izraeli légitámadásban megsérült lakóházak Gázában 2023. október 30-án.)

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: más várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság kommunikációs igazgatósága.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×