eur:
389.3
usd:
362.64
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Izraeli légitámadásban összedőlt ház romjai között keresnek túlélőket palesztinok Gázában 2023. október 25-én. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, az izraeli légierő azóta támadja a Hamász katonai létesítményeit a palesztinok lakta övezetben. Izraelben több mint 1400 ember életét vesztete, az izraeli válaszcsapások mintegy 5800 palesztin halálát okozták a Gázai övezetben.
Nyitókép: MTI/EPA/Mohamed Szaber

Túszokat mutogatott a Hamász - percről percre a gázai háborúról

A gázai háború hírei hétfőn is percről percre.

2023.10.30. 21:58

A Hamász hétfőn videót tett közzé három túszul ejtett nőről

A három középkorú nő közül Danielle Alonit Nir Oz kibucból rabolták el hatéves lányával, Emiliával, valamint húgával, sógorával és azok hároméves ikerlányaival együtt. Ugyanonnan vitték el Lena Trupanovot is a fiával, Szásával és idős édesanyjával, Irinával együtt.

Az ő férjét, Vitalijt megölték a kibucot lerohanó fegyveresek. Buchstab Kirstet párjával, Jagev Buchstabbal együtt Nirim kibucból hurcolták át a Gázai övezetbe.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal közleménye elítélte, és a Hamász "kegyetlen pszichológiai propagandájának" nevezte a három túszról most közölt videót. "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy az összes foglyot és eltűntet hazahozzuk" - közölték.

Vasárnap éjjel a Sin Bét belbiztonsági szolgálat és az izraeli hadsereg közös akciójában, a Moszad titkosszolgálat közreműködésével kiszabadítottak egy 19 éves katonalányt, Ori Megidist, aki már találkozott is családjával Kirjat-Gatban.

2023.10.30. 21:33

Vlagyimir Putyin merész kijelentést tett

A nyugati különleges szolgálatok ügynökei ösztönözték Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint a mahacskalai antiszemita zavargásokat a közösségi hálózatokon keresztül, egyebek között Ukrajna területéről.

2023.10.30. 20:55

Amerikai elitegyetemen fenyegették meg a zsidó diákokat

Megerősítették a rendőri jelenlétet a New York államban működő Cornell Egyetemen, miután a hétvégén életveszélyes fenyegetések érték az amerikai egyetem zsidó diákjainak közösségét.

2023.10.30. 18:52

Barbárság - mondta a német kancellár

Shani Louk izraeli-német kettős állampolgár halála a Hamász barbárságáról tanúskodik, és a túszul ejtett nő halálért felelősségre kell vonni az iszlamista palesztin szervezetet - jelentette ki Olaf Scholz német kancellár a nigériai Lagosban.

Az izraeli kormány előzőleg megerősítette Shani Louk halálát, akit egy zenei fesztiválról hurcoltak el október 7-én, a Hamász Izrael elleni, 1400 halálos áldozatot követelő támadása során.

A Hamász nem kommentálta a 23 éves Shani Louk halálhírét, és a túsz halálának pontos körülményei nem ismertek.

2023.10.30. 18:51

Erőteljes szigorításra készülnek a Hamász miatt Ausztriában

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása és az ezt követő izraeli válaszcscsapások óta Ausztrában is több palesztinbarát, a hamászt támogató tüntetésre került sor. A tüntetők Bécsben és több más városban izraeii zászlókat égettek Ez indította Karl Nehammer osztrák kancellárt arra, hogy a vonatkozó tövény szigorítását kezdeményezze. A kancellár szerint általánosságban be kell tiltani az állami jelképek meggyéásását.

2023.10.30. 16:26

Aggódik Jordánia, komoly fegyvereket kért az USA-tól

A Gázai övezet régiójában élesednek a feszültségek.

2023.10.30. 15:51

Izraelben megnőtt a kibertámadások száma

A Hamász palesztin szélsőséges szervezet október 7-i Izrael elleni támadása óta 18 százalékkal megnőtt a kibertámadások száma Izraelben - jelentette be a Check Point nevű IT-biztonsági cég hétfőn. A hardveres tűzfalakra szakosodott izraeli-amerikai vállalat arról is beszámolt, hogy a kibertámadások több mint fele a kormányzati szektor ellen irányult.

A cég által kifejlesztett program hálózatokon, mobiltelefonokon és a felhőn keresztüli kibertámadások ellen biztosít védelmet az előfizetők számára. A támadások októberi magas száma miatt a vállalat a vártnál magasabb profitról számolt be a harmadik negyedévben, és előfizetői számának is több mint 10 százalékkal megnőtt.

A Check Point vezérigazgatója rámutatott, hogy a cégek hozzáállása megváltozott: míg egy évvel korábban a frissítés helyett csak meghosszabbították a tűzfal működését, most pozitív változásokat lát, és reményei szerint ez az üzleti trend a következő pár negyedévre is kihatással lesz. (MTI)

2023.10.30. 15:02

Megkéseltek egy rendőrt Jeruzsálemben

Egy palesztin késsel súlyosan megsebesített egy izraeli rendőrt hétfőn Jeruzsálemben, a támadót agyonlőtték - közölte az izraeli rendőrség. A 22 éves rendőrt kórházba szállították. Az amúgy is feszült helyzet Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben tovább romlott azóta, hogy a Hamász október 7-én izraeli civileket mészárolt le, majd Izrael támadást indított a Gázai övezetben. (MTI)

2023.10.30. 14:44

Életmentő, de nagyon kevés a segély

A jelenlegi izraeli-palesztin konfliktus kezdete óta a korábbiakhoz képest túl kevés, összesen 117 teherautónyi humanitárius segélyszállítmány jutott be a Gázai övezetbe - közölte az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatala (OCHA).

Noha a genfi székhelyű hivatal szerint a több mint három hét alatt bejutott mennyiség messze elmarad a szükségestől, a szállítmányok "döntő szerepet játszanak" a gázai övezet alapvető egészségügyi ellátásában.

Az ENSZ számításai szerint naponta legkevesebb száz kamionra lenne szükség a Gázai övezetben élő 2,2 millió ember alapvető szükségleteinek biztosítására.

A Hamász Izrael elleni támadása előtti héten naponta átlagosan 500 teherautó jutott be a területre, ehhez képest vasárnap 33 teherautó érkezett az övezetbe, ami napi bontásban a legnagyobb - főként vizet, élelmiszert és gyógyszereket tartalmazó - szállítmány a jelenlegi ellenségeskedés kezdete óta.

Az OCHA üdvözölte a segélyszállítmányok mennyiségének növekedését, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a humanitárius helyzet további romlása, illetve a zavargások elkerülése érdekében az eddigieknél sokkal nagyobb mennyiség folyamatos biztosítására van szükség az övezetben. Az ENSZ palesztinokat segélyező szervezete (UNRWA) pedig attól tart, hogy az alapvető ellátmány fokozódó hiánya miatt a területen felbomlik a közrend.

Vasárnap több ezer gázai tört be a segélyelosztó pontokra, ahonnan lisztet és egyéb élelmiszert, valamint egészségügyi készítményeket vittek el. (MTI)

2023.10.30. 12:56

Dagesztán szerint a háttérben összekapcsolódott az izraeli és az ukrán helyzet

Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban - jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban.

2023.10.30. 12:20

Elemzők: a Hezbollah háborús lépése végzetes lehetne Libanon számára

Romokban heverő gazdaságával és omladozó államigazgatásával ez végzetes lenne.

2023.10.30. 12:11

Beszámoltak arról, hol vannak Izrael tankjai a Gázai övezetben

Az izraeli hadsereg terv szerint halad a Gázai övezetben - jelentette be hétfőn Daniel Hagari katonai szóvivő.

2023.10.30. 11:12

Ötvenötezer ember menekülhetett az egyik gázai kórházba

A város két egészségügyi intézményének környékét is heves támadások érték izraeli részről. Az egyik alatt lehet a Hamász fő hadműveleti bázisa.

2023.10.30. 10:01

Hortobágyi Cirill a béketeremtésről, egymás meghallgatásáról és a mindenszentek fontosságáról

Mindenkinek megvan az a lehetősége, hogy a világnak azt a pici részét, ahol ő él, ideálisabban rendezze be. A béke is olyan téma, amiről nem kívülről várhatjuk, hogy megoldódik – mondta Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát az InfoRádió Aréna című műsorában. A közelgő ünnep kapcsán beszélt mindenszentek ünnepének és a Halottak napja hátteréről, születéséről is.

2023.10.30. 08:27

Likvidálások sora

Több tucat palesztin fegyveres iszlamistát ölt meg az izraeli hadsereg a Gázai övezet szárazföldi hadműveletének kibővítésével, ciszjordániai razzián, és a libanoni határnál - tudatta a katonai szóvivő hétfőn A Gázai övezetben harcoló izraeli katonai erők az éjszaka folyamán megölték a Hamász több tucat terroristáját, terrorista infrastruktúrát és katonai egységeket semmisítettek meg.

"A Gázai övezetben a terroristákkal folytatott tűzharcban az izraeli hadsereg katonái több tucat, magukat épületekben elbarikádozó, és az izraeli erőkre támadó terroristát öltek meg" - közölte a hadsereg szóvivője. "Az egyik esetben a harcosok irányította repülő eszközzel felrobbantottak egy épületet, amelyben a Hamász terrorszervezet több mint húsz fegyverese gyülekezett" - jelentették.

"Éjszaka az izraeli harcosok a Gázai övezetben felfegyverzett terroristákat azonosítottak, akik páncéltörő rakétát készültek elindítani a Gázai övezetben található Azhar Egyetem környékén" - ismertettek egy másik incidenst, melyben vadászgép végzett a palesztin fegyveresekkel. "Az elmúlt napon körülbelül hatszáz gázai célpontot támadott Izrael, köztük lőszerraktárakat, búvóhelyeket, valamint a Hamász hadműveleteinek gyülekezőhelyeit és légelhárító állásait" - közölte a szóvivő.

Az izraeli katonák Ciszjordániában, Dzseninben razziát hajtottak végre az éjszaka folyamán. A dzsenini menekülttáborban a terrorista infrastruktúra felszámolásán dolgozó izraeli erők tűzharcba keveredtek palesztin fegyveresekkel, melyben négy palesztin fegyveres életét vesztette, és többen megsebesültek. A többi között drónokat, lőszert, és járművek felrobbantására szolgáló robbanószerkezeteket találtak a fegyveresknél, melyeket a tűzszerészek megsemmisítettek. Az izraeli katonák drónokkal is támadták a palesztin iszlamistákat. Palesztin jelentések szerint az izraeli egységek több mint száz katonai járművel és több irányból indították a rajtaütést Dzseninben, két katonai buldózer is részt vett az akcióban, miközben felettük drón is repült. Megsemmisítették a dzsenini menekülttábor bejáratánál lévő kaput, amelynek felirata az volt, hogy "a tábor ideiglenes állomás a visszatérésig". Az északi, a libanoni határnál kialakult fronton az Iszlám Dzsihád katonai ága, az Al-Kudsz Brigádok két embere haláláról számolt be, akik a libanoni határnál fekvő Hanita kibucnál az izraeli katonákkal kitört tűzharcban vesztették életüket.

Az északi határnál egy izraeli tartalékos katona életét vesztette, ketten pedig súlyosan megsebesültek egy tank felborulásánál. (MTI)

2023.10.30. 08:18

Időt kér a Hamász, túszokat adna érte

Izraeli lobogókat tűznek ki gázai épületekre helyi hírek szerint. Nagyon szeretne a Hamász üzemanyagot is.

2023.10.30. 08:04

"Globális háborút" emleget az orosz védelmi miniszter

Amiről Szergej Sojgu szerint a Nyugat tehet majd.

2023.10.30. 08:00

Cseh védelmi miniszter: szégyellem magam az ENSZ miatt, lépjünk ki!

Jana Černochová cseh védelmi miniszter Csehország ENSZ-ből való kilépését szorgalmazza. A tárcavezető az ENSZ Közgyűlésének határozatára reagált, ami azonnali humanitárius tűzszünetet követel a Gázai övezetben.

2023.10.30. 06:04

Joe Biden telefonon egyeztetett az izraeli miniszterelnökkel

Izraelnek minden joga és kötelessége megvan arra, hogy megvédje polgárait a terrorizmustól, ugyanakkor ezt a humanitárius joggal összehangban kell megtennie, ami elsődlegesnek tekinti a civilek védelmét – jelentette ki Joe Biden amerikai elnök, amikor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel beszélt telefonon vasárnap. Ez volt a két politikus első egyeztetése mióta Izrael bejelentette katonai műveletek kiszélesítését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×