eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Palesztinpárti tüntetők özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülőterén, miután menetrend szerinti járat értezett Tel-Avivból 2023. október 29-én. Az orosz légügyi hatóság, a Roszaviacija szerint néhány százan tüntettek a légikikötőnél a Gázai övezetben kirobbant izraeli-palesztin fegyveres konfliktus miatt. A tüntetők egy része az érkezési csarnokba behatolva a járattal érkezett utasokat kereste, ezért átmenetileg leállt a légiforgalom. A tüntetőket sikerült eltávolítani a repülőtérről.
Nyitókép: MTI/AP

Dagesztán szerint a háttérben összekapcsolódott az izraeli és az ukrán helyzet

Külföldről, egyebek között ukránbarát Telegram-csatornákon történnek kísérletek a helyzet destabilizálására a Dagesztáni Köztársaságban - jelentette ki Szergej Melikov, a régió vezetője hétfőn újságíróknak Mahacskalában az előző nap kirobbant zavargásokkal kapcsolatban.

Vasárnap este le kellett állítani a légiforgalmat a mahacskalai repülőtéren, mert palesztinpárti tüntetők - a Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint több százan - behatoltak az egyik leszállópályájára, valamint a nemzetközi terminál területére. Az esetről videók is felkerültek a Telegramra és a Twitterre. A behatolók egy Tel-Avivból menetrend szerint érkező járat utasait keresték, akiket "izraeli menekülteknek" gondoltak.

A repülőtérről távozó gépjárműveket átkutatták.

"A dagesztáni helyzet destabilizálására irányuló kísérletek, amelyeket egyebek mellett az etnikumok és a felekezetek közötti viszály szításával követnek el, hazánk ellenségeinek műve" - közölte Szergej Melikov, a Dagesztáni Köztársaság vezetője.

A politikus azt állította, hogy a mahacskalai tüntetésre szóló felhívásokat az Utro Dagesztana nevű Telegram-csatornán teszik közzé, amelyet szerinte "abszolúte hiteles források" szerint Ukrajnából működtetnek "árulók" és "banderisták".

Melikov hétfőn beszámolt arról, hogy a mahacskalai repülőtéren történt zavargásokban két intézkedő rendőr megsebesült. A dagesztáni egészségügyi és a belügyminisztérium összesen 20 sérültről, köztük kilenc rendőrről számolt be. Utóbbiak közül kettőt kórházba kellett szállítani.

A köztársasági vezető szerint az incidens árulással ér fel egy olyan időszakban, amikor Oroszország "különleges hadműveletet" hajt végre Ukrajnában. Leszögezte, hogy senki sem kerülheti el a felelősségre vonást.

(A nyitóképen: Palesztinpárti tüntetők özönlik el a kifutópályát az orosz tagköztársaság Dagesztán székvárosa, Mahacskala repülőterén, miután menetrend szerinti járat értezett Tel-Avivból 2023. október 29-én.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×