eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Karl Nehammer osztrák kancellár a koronavírus elleni oltás kötelezővé tételéről szóló törvényjavaslatról beszél egy sajtótájékoztatón Bécsben 2022. január 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Michael Gruber

Erőteljes szigorításra készülnek a Hamász miatt Ausztriában

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet Izrael elleni támadása és az ezt követő izraeli válaszcscsapások óta Ausztrában is több palesztinbarát, a Hamászt támogató tüntetésre került sor. A tüntetők Bécsben, és több más városban izraeli zászlókat égettek Ez indította Karl Nehammer osztrák kancellárt arra, hogy a vonatkozó tövény szigorítását kezdeményezze. A kancellár szerint általánosságban be kell tiltani az állami jelképek meggyalázását.

A kancellár a múlt hét közepén tett szolidaritási látogatást Tel-Avivban. Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai során hangsúlyozta, hogy Ausztria Izrael mellett áll, a két ország értékei azonosak.

Az osztrák kancellár hazatérése után az ORF közszolgálati médium által ismertetett nyilatkozatában

javasolta a külföldi állami jelképek meggyalázásának törvényi tilalmát.

Az ORF ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy a zászlók, illetve más külföldi állami jelképek megszentségtelenítésének tilalma csak akkor volt büntethető, ha azt illetékes hatóság vagy nagykövetség helyezte ki.

"A terror és az antiszemitizmus meggyalázásának nincs helye Ausztriában" - fogalmazott a kancellár.

Nehammer, az ugyancsak konzervatív néppárti belügyminiszterét, Gerhard Karnert, és az alkotmányügyi minisztert, Karoline Edstadlert bízta meg a a tervezet kidolgozásával.

"Nem fogadhatjuk el, hogy szélsőségesek kivonulhassanak utcáinkra, terrort népszerűsítsenek, és meggyalázzák az izraeli állami jelképeket"

- jelentette ki.

Hasonlóan vélekedett az alkotmányügyi miniszter is, hangsúlyozva, hogy az antiszemitizmusnak, a zsidók elleni gyűlöletnek nincs helye az osztrák társadalomban,

Edstadler szerint ennek szégyenteljes kifejezése volt az izraeli zászlók meggyalázása, illetve elégetése.

Az Osztrák Néppárttal közösen kormányzó Zöldek pártja némi fenntartással reagált a kancellári javaslatra.

A párt azt hangoztatta, hogy ilyen esetekben az általános tilalom, illetve az azzal járó büntetés életbe léptetése előtt meg kell vizsgálni a meglévő törvények alkalmazását.

Felmérések szerint az osztrák lakosság mintegy háromnegyede támogatja az antiszemitizmus elleni fellépés szigorítását, illetve az ezt célzó kezdeményezéseket.

Az Ausztriában is erősödő antiszemitizmus veszélyére figyelmeztetett az ORF-nek nyilatkozva a Bécsi Zsidó Hitközség elnöke Hangsúlyozva, hogy

az országban élő zsidókat egyre jobban aggasztják a tüntetések, egyre többen félnek.

Oskar Deutsch leszögezte, hogy támogatja a tüntetéshez való jogot, de nincs helye az osztrák utcákon az olyan megmozdulásoknak, amelyek résztvevői a terrort dicsőítik, annak részvevői Izrael állam megsemmisítését követelik tette hozzá.

Ha mégis ilyen tüntetésekre kerül sor, azok ellen a hatóságoknak a leghatározottabban fel kell lépniük - hangsúlyozta a zsidó hitközség vezetője.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×