eur:
390.91
usd:
365.98
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
LAGOS, PORTUGAL - AUGUST 10:  A man looks at a poster placed on the Church door in Praia da Luz for missing Madeleine McCann August 10, 2007 in Praia da Luz, Portugal. Police continuing their investigations in the Algarve village after blood was found in the McCann Apartment.  (Photo by Jeff J Mitchell/Getty Images)
Nyitókép: Jeff J Mitchell/Getty Images

Már 2008-ban tudhatta a brit rendőrség, kit kellene keresnie Madeleine McCann eltűnése ügyében

Már 2008-ban jelentkezett a brit rendőrségnél egy férfi azzal, hogy érdemes lenne Christian Brückner esetleges szerepét vizsgálni, de nem foglalkoztak a tippel.

Helge B., a német férfi, akinek fülese nyomán a rendőrség eljutott Christian Brückner meggyanúsításáig Madeleine McCann eltűnésének ügyében, egy évvel a kislány eltűnése után hívta fel először a nyomozás kapcsán létrehozott információs vonalat – írja a The Guardian.

Bejelentése után azonban nem keresték meg, ő volt az, aki 2017-ben, az eltűnés tizedik évfordulóján a nagy hírverés hatására úgy döntött, még egyszer jelentkezik a rendőrségnél.

A Korzikán élő férfi a Bild német magazinnak nyilatkozott. Elmondta, hogy tönkre tette életét az, hogy felfedte, a múltban kapcsolat volt közte és Brückner közt, mivel mindenki összeköti személyüket.

Azt is elismerte, hogy 2017-ben Brücknerrel közösen követett el kisstílű bűntetteket, amikor mind a ketten Praia da Luz közelében éltek.

„2008-ban felhívtam a Scotland Yard Maddie forródrótját. Elmondtam nekik, hogy ismerek valakit, akinek köze van az ügyhöz, és megadtam a nevét. Feljegyezték a személyes adataimat, a telefonszámomat, de nem történt semmi. Semmi! Még csak vissza sem hívtak. Azt gondoltam magamban: egyszer majd jelentkeznek” – emlékezett vissza Helge B.

A férfi 2017-ben szabadult egy görög börtönből, ahol embercsempészetért ült. Ekkor vette fel újra a kapcsolatot a rendőrséggel. Két nyomozó Athénban találkozott vele, majd Londonba vitték és ott formálisan kikérdezték. 2018-ban aztán a német rendőrség egy Brückner elleni perben idézte meg tanúként: a vád itt egy idős amerikai nő ellen 2005-ben elkövetett nemi erőszak volt.

Brückner jelenleg is börtönben ül ezért a tettért.

Helge beszámolt a rendőrségnek egy, az erőszakról készített videóról, amit még 2007-ben talált Brücknernél, amikor gázolajat lopni ment hozzá. Ekkor egy videokamerát, filmeket és egy pisztolyt is találta Brücknernél, amelyeket magukkal vittek.

Saját otthonában aztán megnézte a videókat, melyek közt az amerikai nő elleni bűncselekményt rögzítő filmet is megtalálta. Először azt hitte, hogy játékfilm, de amikor a maszkos férfi a felvétel végén levette az arcát takaró ruhadarabot, és látszott, hogy Brückner az, rájött, hogy nem erről van szó.

Egy másik videón az látható, ahogy Brückner egy oszlophoz kötözött 13-14 éves lányt molesztál.

A videókat lakókocsijába hagyta, amikor elhagyta Portugáliát: állítása szerint nem tudja, mi történt velük. 2008-ban újra találkozott Brücknerrel Spanyolországban: megpróbálta kerülni őt annak ismeretében, hogy mire képes, de végül leültek sörözni és megkérdezte őt, jár-e még Portugáliába. Brückner azt mondta, Madeleine McCann eltűnése óta túl sok rendőr van arra, amire neki nincs szüksége.

Ezt követően az eltűnésre terelődött a szó, Helge szóba hozta, nem érti, hogy veszhetett teljesen nyoma a kislánynak.

Állítása szerint Brückner így felelt: „nem sikított”.

Ő azonnal megértette, mire célozhat, és Brückner is rájött erre, ezért még azon az éjjel elmenekült. Szerinte Brückner csak betörést tervezett, de megtalálta a gyerekeket a lakásban. Mindaddig ártatlannak tekinti, míg be nem bizonyosodik, hogy ő követte el a tettet.

„Mindazok alapján, amit tudok róla,azt gondolom, hogy képes lenne egy ilyen bűncselekményre. Azt hiszem, ő rabolta el a lányt. Hogy végül valóban megölte-e, azt nem tudom” – fogalmazott.

A férfit állítása szerint minden barátja elhagyta azt követően, hogy fény derült arra, milyen jól ismerte Brücknert.

„Utólag visszatekintve életem legnagyobb hibája volt, hogy elhoztam azt a videót. Korzikán éltem, boldog voltam, volt munkám és nem voltak gondjaim. Aztán hirtelen mindennek vége lett. Riporterek állnak az ajtóm előtt és az emberek azt kérdezgetik, honnan ismerem őt. A múltam utolért. Vissza akarom kapni a régi életemet, de ez már nem lehetséges” – mondta el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Régiós bajnok a forint

Régiós bajnok a forint

A hétfő délutáni erősödés óta tesztel a forint egy fontos technikai vonalat, amely ha letörik, akár a ma reggel közzétett várt feletti magyar GDP-adat hatására, akkor további tér nyílik meg a forint számára. Délelőtt sokáig nem talált erőre a forint, de aztán elindult az erősödés. A hónapban egyelőre a legnagyobb zárkózást a forint mutatta be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×