eur:
393.39
usd:
362.99
bux:
66037.68
2024. február 29. csütörtök Elemér
Nyitókép: World Affairs Nexus/x

Megszállták a New York-i Grand Centralt a palesztin párti zsidó tüntetők

Több száz embert őrizetbe vettek a hatóságok pénteken New Yorkban egy zsidó mozgalom által szervezett, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen.

A New York-i rendőrség legalább 200 ember őrizetbe vételéről számolt be, a szervezők pedig azt állították, hogy több mint 300 embert tartóztattak le, amikor a tüntetést a New York-i Grand Central pályaudvaron belül feloszlatták.

A helyszínen készült fényképeken bilincsbe vert fiatalok hosszú sora látható, akik fekete pulóvereket viseltek, amelyeken fehérrel a "Nem a mi nevünkben (történik)" és a "Tűzszűnet", valamint a "Tűzszünetet most" felirat volt olvasható.

A tömeges ülősztrájkot a Jewish Voice for Peace-New York City, vagyis a Zsidó Hang a Békéért csoport New York-i részlege szervezte, amely részeként több ezer résztvevő zárta el a vasútállomás fő csarnokát. Ez volt "a legnagyobb polgári engedetlenségi akció, amelyet New York City húsz éve látott" - mondták.

A felvételeken látszott, hogy az állomás tele van tüntetőkkel, akik "A palesztinoknak szabadnak kell lenniük" és "Gyászoljuk a halottakat, harcoljunk, mint a pokol az élőkért" feliratú transzparenseket is feltartottak.

May Ye rabbi a szervezők által kiadott nyilatkozatban azt írta: "A szombat általában a pihenés napja, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy pihenjünk, miközben népirtást hajtanak végre a nevünkben". "A palesztinok és az izraeliek élete összefonódik, és a biztonság csak az igazságosságból, az egyenlőségből és a mindenki számára biztosított szabadságból fakadhat" - tette hozzá.

A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek, valamint mintegy 230 embert elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta már több mint 7326 ember halt meg a Gázai övezetben, főként civilek, köztük több mint háromezer gyermek. A sebesültek száma pedig 19 ezerhez közelít.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.29. csütörtök, 18:00
Baán László
a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×