eur:
389.7
usd:
362.04
bux:
68474.07
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
28 October 2023, Israel, Sderot: An overview of Gaza showing destroyed buildings during Israeli bombardment, amid ongoing conflict between Israel and the Palestinian group Hamas. Photo: Ilia Yefimovich/dpa (Photo by Ilia Yefimovich/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Izraeli vezérkari főnök: nincs más megoldás, be kell vonulni Gázába - percről percre

Egész éjszaka lőtte a Gázai övezet északi részét az izraeli hadsereg, és a támadás napközben is folytatódott. Hírek percről percre.

2023.10.28. 21:27

Elon Musk visszaállítaná az internetet a Gázai övezetben

Gázában a pénteki nap óta nincs internet a támadások következtében, Elon Musk azonban egy, az X-en (korábban Twitter) megjelent válaszában a milliárdos úgy fogalmazott, hogy a Starlink képes lesz internetet biztosítani a nemzetközileg is elismert szervezetek számára.

Starlink will support connectivity to internationally recognized aid organizations in Gaza.

A felajánlás azonbn nem okozott osztatlan sikert. Az izraeli távközlési miniszter máris közölte: mindent megtesz, hogy ezt megakadályozza.

2023.10.28. 20:45

A Hamász ajánlata: az összes palesztin fogolyért a 230 túsz

Egyszerre, vagy részletekben - közölték.

2023.10.28. 20:08

Ez már a második fázis

A Hamász elleni gázai szárazföldi műveletek a második fázisba léptek - jelentette be az izraeli miniszterelnök. Benjámin Netanjahu közölte, hogy további szárazföldi erők léptek be Gázába, hogy felszámolják a Hamászt, és hazavigyék a túszokat.

2023.10.28. 19:48

Netanjahu: mindent megteszünk, hogy hazahozzuk a túszokat

Az izraeli miniszterelnök a túszok családtagjaival találkozott, és azt hangsúlyozta nekik, hogy minden lehetőséget megragadnak, hogy hazajuttassák az elrabolt embereket. Hangsúlyozta, hogy a Gázai övezetbe behatoló katonákat is felkészítették erre a feladatra, minden információt megkaptak. (SkyNews)

2023.10.28. 19:32

Egyiptom és Szaúd-Arábia aggódik

A Gázai övezet elleni nagyszabású izraeli szárazföldi hadművelet veszélyeire figyelmeztetett szombaton Egyiptom, Szaúd-Arábia és az ENSZ, miután Izrael légi és tengeri rakétatámogatással harckocsikat és gyalogságot vezényelt a palesztin területre, és ismét felszólította az övezet északi részének lakosságát, hogy távozzon a déli részbe, mert az előbbit műveleti területnek tekinti. Az egyiptomi külügyminisztérium ismét felszólította az izraeli felet, hogy könnyítse meg a humanitárius segélyek biztonságos, maradéktalan és tartós eljuttatását a Gázai övezetbe. Hozzátette: a humanitárius tűzszünetet sürgető felszólítások és a Gázába történő bejutás megkönnyítésének az elutasítása elkerülhetetlen humanitárius katasztrófához fog vezetni, és veszélyezteti a térség biztonságát. Szaúd-Arábia külügyminisztériuma is elítélte a palesztin civilek életét veszélyeztető, tervbe vett gázai szárazföldi hadműveletet. (MTI)

2023.10.28. 19:09

Új fázisába lépett a katonai művelet

Ez már nem az első fázis - jelentette ki az izraeli miniszterelnök szóvivője. A Tal Heinrich a Sky Nesnak úgy fogalmazott, hogy "hívhatják második ütemnek, vagy másfelediknek" - részleteket azonban nem mondott. (SkyNews)

2023.10.28. 18:48

Netanjahu hamarosan tájékoztatót tart

Ott lesz védelmi miniszterre is - írja a Sky News.

2023.10.28. 18:28

"Elkerülhetetlen a szárazföldi hadművelet"

A Hamász elleni háború céljainak elérésehez szükség van a szárazföldi műveletekre, az ellenséget csak úgy lehet elpusztítani, ha a hadsereg behatol a Hamász területére - jelentette ki az izraeli vezérkari főnök. Herzi Halevi az X-re (korábban Twitter) feltöltött videóban azt hangoztatta, hogy az akció a célok elérését szolgálja. Azt mondta, hogy az izraeli hadsereg legjobb katonái harcolnak a Gázai övezetben, őket pedig heves és precíz tüzérségi tűz támogatja. A vezérkari főnök közölte: felkészültek minden forgatókönyvre, akár az eszkalációra is.

2023.10.28. 17:15

Török elnök: Izrael megszálló, a Hamász pedig nem terrorszervezet

„Megismétlem azon állításom, hogy a Hamász nem terrorszervezet. Izrael ezen nagyon megsértődött. Izrael egy megszálló, Erdoğan pedig világosan beszél erről, mert Törökország nem tartozik nektek semmivel sem” – mondta a török elnök az isztambuli palesztinpárti tüntetésen, több százezer támogatója előtt. Közölte: dolgoznak azon, hogy Izraelt háborús bűnösnek nyilvánítsák.

2023.10.28. 16:18

Orosz külügyminiszter: lehetetlen elpusztítani a Hamászt, anélkül, hogy elpusztítanák Gázát

Szergej Lavrov szerint a Gázai övezet elleni légitámadások sértik a nemzetközi jogot, és megvan annak a veszélye, hogy évtizedeken át húzódó katasztrófához vezetnek.

2023.10.28. 15:07

Az időablak zárul! Drámai hangú üzenetben szólítják fel távozásra a gázaiakat

Újabb felszólítást tett közzé az izraeli hadsereg, a szóvivő szavai a műveletek következő fázisára is utaltak.

2023.10.28. 14:23

Londonban tízezrek vonulnak a palesztinok támogatására

A palesztinok mellett tartanak demonstrációt a brit fővárosban, a rendőrség százezer fős tömegre számít. A Sky News beszámolója szerint a rendezvény békésen zajlik, sok kisgyerekes családot látni a résztvevők között.

2023.10.28. 14:11

Török elnök: Izrael azonnal hagyja abba ezt az őrültséget!

Recep Tayyip Erdogan nem először bírálta a Gázai övezet elleni izraeli támadást.

2023.10.28. 14:00

CPJ: sok újságíró lett a háború áldozata

Az Izrael és a Hamász közötti háborúban legkevesebb 29 újságíró vesztette életét - közölte a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezet. A nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet New Yorkban kiadott közleményében azt írta: "adataik szerint a háború eddigi három hetében halt meg a legtöbb haditudósító azóta, hogy 1992-ben elkezdtük regisztrálni a világszerte ilyen körülmények között életüket vesztő kollégákat". A szervezet hozzátette: "a halálos áldozatok mellett fel kell panaszolnunk az újságírók zaklatását, letartóztatását és az egyéb olyan intézkedéseket, amelyekkel akadályozzák munkájukat a palesztin területeken és Izraelben". Az újságírók civilek, akiket védeni kell, és a szándékos károkozás nekik vagy a médiainfrastruktúrában háborús bűncselekménynek minősülhet - tette hozzá a CPJ.

2023.10.28. 11:26

Izrael szerint a tűzszünet a Hamásznak kedvezne

Nyugati felszólítás ellenére is elutasítja a a humanitárius tűzszünetet Izrael, mondván azzal csak a Hamász fegyveresei nyernének időt arra, hogy rendezzék soraikat azután, hogy infrastruktúrájuk, vezetői állományuk fegyvereseinek száma mérhetően csökkent az izraeli csapások nyomán,

2023.10.28. 10:34

Segélyszállítmény érkezhet Gázába

Ivóvizet és élelmiszert szállító kamionok érkezhetnek ma a Gázai övezetbe - mondta az izraeli hadsereg szóvivője, aki ugyanakkor azt is közölte, hogy az izraeli csapatok továbbra is a térségben vannak, és folytatják a tisztogatást. Elmondta, hogy megölték a Hamász több vezetőjét. Elsődleges célénak nevezte a túszok kiszabadítását.

2023.10.28. 08:32

Megszállták a New York-i Grand Centralt a palesztin párti zsidó tüntetők

Több száz embert őrizetbe vettek a hatóságok pénteken New Yorkban egy zsidó mozgalom által szervezett, a Gázai övezet izraeli bombázása elleni tüntetésen.

2023.10.28. 08:07

Egész éjszaka lőtték a Gázai övezetet, likvidáltak egy Hamász-parancsnokot

Az izraeli légierő folyamatos légicsapásokat mért a Gázai övezetre, miután péntek délután bejelentették, hogy kiterjesztik műveleteiket az övezetben. A hadsereg reggel bejelentette, hogy kilőtték Hamasz légi műveletekért felelős parancsnokát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Ralizik az OTP!

Ralizik az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában iránykeresésre számíthatunk. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén kiváló hangulatban indult a kereskedés, az OTP már több mint 1 százalékos pluszban van.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×