eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
28 October 2023, Palestinian Territories, Rafah: Palestinian walks past a destroyed building, amid the ongoing battles between Israel and the Palestinian group Hamas. Photo: Abed Rahim Khatib/dpa (Photo by Abed Rahim Khatib/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: picture alliance

Az időablak zárul! Drámai hangú üzenetben szólítják fel távozásra a gázaiakat

Újabb felszólítást tett közzé az izraeli hadsereg, a szóvivő szavai a műveletek következő fázisára is utaltak.

Sürgősnek minősített üzenetet tett közzé az izraeli hadsereg a közösségi médiában.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg drámai hangon közölte: felszólítják a Gázai övezet északi részén Gáza városában élőket, hogy biztonságuk érdekében azonnal hagyják el a térséget, menjenek délre.

Azt hangsúlyozta, hogy átmeneti intézkedésről van szó. Az emberek visszatérhetnek, amint a heves harcoknak vége.

Azzal vádolta a Hamászt, hogy a civilek életét veszélyezteti azzal, hogy fegyvereit és katonáit iskolák, mecsetek, kórházak közelében vagy éppen azokban helyezi el. A folyamatban levő izraeli katonai művelet célja, hogy intenzív és precíziós csapásokkal semlegesítse ezeket a fenyegetéseket - fogalmazott a szóvivő.

Épületek százai semmisültek meg

Az éjszakai intenzív bombázás után nem lehet ráismerni Gáza városra és az északi kormányzóságokra - - mondta Mahmúd Basszal, a Hamász iszlamista szervezet ellenőrzése alatt álló terület polgári védelmi szóvivője az AFP hírügynökségnek. Épületek és házak százai semmisültek meg teljesen, és több ezer további otthon is megrongálódott.

Az AFP által közölt szemtanúi beszámoló szerint a legsúlyosabb izraeli bombázás az éjszaka két kórház, a gázai al-Sifa és az indonéz adományokból felépült intézmény körüli területekre összpontosult az övezet északi részén.

Néhány órával az éjszakai bombázások megkezdése előtt az izraeli hadsereg azzal vádolta meg a Hamászt, hogy "kórházakból folytat háborút" és "élő pajzsként" használja a lakosságot, amit azonban az iszlamista szervezet kategorikusan tagad.

Eközben a palesztin fegyveresek továbbra is támadják rakétákkal az övezethez közeli izraeli településeket a hadsereg közlése szerint. Emiatt gyakran megszólalnak a légoltalmi szirénák ezeken a helyeken. Az Izrael déli szegletében fekvő, tengerparti Zikim falura mért támadás elkövetőjeként jelentkezett a Hamász fegyveres szárnya, az Izzedín el-Kasszám Brigádok.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×