eur:
389.63
usd:
363.67
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált háznál egy izraeli katona a dél-izraeli Beeri kibucban 2023. október 25-én. A többfrontos támadás következtében több mint 1400 ember életét vesztette Izraelben, ebben a kibucban legalább 130 lakót gyilkoltak meg a palesztinok.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Újabb segélyszállítmányok jutottak be Gázába, de a számok drámaiak - percről percre a konfliktusról

Izrael a Hamász üzemanyag-forrásait ajánlotta az ENSZ figyelmébe. A török elnök elítélte Izrael szándékait és lemondta útját, erős nyilatkozatokat téve. Az USA újabb illetékest küld a régió országaiba tárgyalni, megakadályozandó a konfliktus kiszélesedését. A háború hírei csütörtökön.

2023.10.26. 17:34

Október 7.-bizottság alakult

Állami vizsgálóbizottság alakul a Hamász október 7-ei támadásának elemzésére - jelentette be csütörtökön Miki Zohár izraeli kulturális és sportminiszter. A bizottság az izraeli hatóságok, szervezetek elszámoltathatóságát vizsgálja majd - idézte a minisztert a Jediót Ahronót című újság hírportálja. A vizsgálat a miniszter ígérete szerint független lesz, eredményeiben pedig "az egész izraeli lakosság megbízhat". Benjámin Netanjahu miniszterelnököt súlyos kritikák érték, amiért az izraeli katonaság és hírszerzés vezetőivel ellentétben nem vállalt közvetlen felelősséget az október 7-i események politikai és katonai kudarcáért. Az izraeli kormányfő szerdán azt mondta, hogy idővel neki is számot kell adnia mindazért, ami október 7-én történt. "Mindenkinek választ kell adnia, nekem is. De mindez csak a háborút követően fog megtörténni" - tette hozzá. "Évekig fog tartani és a Gázai övezet elleni tervezett offenzíván is túlmutat az október 7-i támadás során megtépázott déli közösségek rehabilitációja" - közölte csütörtökön Beni Ganc, az izraeli háborús kabinet tagja, volt védelmi miniszter. Kiemelte, hogy a háború a Gázai övezet egész területén folytatódik. Elmondása szerint a szárazföldi offenzíva csupán egy fázisa lesz egy több évig tartó folyamatnak. A Gázai övezetet uraló Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek az ország déli részébe, több mint 1400 embert meggyilkoltak, további mintegy háromezret megsebesítettek és mintegy 200-at elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügyi hatóságok szerint az izraeli válaszcsapásokban azóta több mint hétezer ember halt meg az övezetben, a sebesültek száma pedig 18 500-hoz közelít. (MTI)

2023.10.26. 17:08

Menekülnek

Mintegy negyedmillió ember hagyta el otthonát Izraelben a Gázai övezet és a libanoni határ mentén a háborús veszély miatt - közölte csütörtökön az izraeli védelmi minisztérium szóvivője. A tájékoztatás szerint a hatósági evakuálási program keretében 126 ezer embert telepítettek át biztonságosabb térségekbe. Ezen felül sokan önszántukból hagyták el a veszélyeztetett térségekben található otthonaikat, így számuk az alig tízmillió lakosú Izraelben összesen mintegy 250 ezerre tehető. A védelmi tárca szóvivője megerősítette, hogy az illetékes izraeli hatóság azt javasolta, hogy a Gázai övezet, illetve a libanoni határ mentén található települések kiürítését még az év végéig tartsák fenn. A kormány egyelőre nem hagyta jóvá az erre vonatkozó határozatot. (MTI)

2023.10.26. 14:33

Újabb segélyszállítmányokat engedtek át az egyiptomi határon

A BBC azt írta a Vörös Félhold segélyszervezet palesztin ágának közlésére hivatkozva, hogy csütörtökön 12 teherautó lépett át Gázába Egyiptomból a rafahi határátkelőn keresztül. A teherautók vizet, élelmiszert és orvosi ellátást vittek be az övezetbe, de üzemanyagot nem, azt Izrael megtiltotta a segélyszervezetek számára.

A Vörös Félhold szerint október 21-e óta összesen 74 segélyszállító kamiont engedtek be a Gázai övezetbe.

A hét elején Thomas White, az UNRWA igazgatója azt mondta a BBC-nek, hogy

a legutóbbi erőszakos cselekmények előtt naponta több mint 450 teherautó szállított utánpótlást a Gázai övezetbe,

vagyis az elmúlt hetek néhány tucatnyi segélyszállítmánya nagyon kevés.

2023.10.26. 14:29

7000 fölé mehetett a halottak száma a Gázai-övezetben

A Hamász által vezetett egészségügyi minisztérium szerint a gázai halottak száma 7000 fölé emelkedett a háború október 7-i kitörése óta, ami szerda óta több mint 500 halálesetet jelent. Az elhunytak között a bejelentés szerint több mint 2900 gyermek van. Az elmúlt 24 órában Izrael 250 Hamász célpontot ért el légicsapásokkal. (BBC)

2023.10.26. 14:28

Van a Hamásznak két magyar túsza

A lányokhoz féltestvérük kényszerű segítségével jutottak el a terroristák, majd a fiút, az apát és annak új feleségét kivégezték. A külügy megerősítette a magyarok túszul ejtésének tényét.

2023.10.26. 14:06

Csicsmann László: súlyos következménye van a Közel-Keleten a palesztin kérdés szőnyeg alá söprésének

A Gázai övezetben kirobbant konfliktus fejleményeiről, a környező országok álláspontjáról, Irán szerepéről is beszélt Csicsmann László Közel-Kelet szakértő, a Széchenyi István Egyetem professzora az InfoRádió Aréna című műsorában.

2023.10.26. 13:57

Teljes tűzszünetet sürgetett a palesztin külügyminiszter

Gázának nem csupán humanitárius tűzszünetre, hanem teljes körű tűzszünetre van szüksége ahhoz, hogy a segélyszállítmányok bejuthassanak a területre - jelentette ki Rijád al-Maliki palesztin külügyminiszter Hágában. Maliki a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) tisztségviselőivel folytatott megbeszélését követően elfogadhatatlannak nevezte azt a javaslatot, mely szerint a segélyszállítmányok szállításának idejére humanitárius tűzszünetet rendelnének el a Gázai övezet egyes területeire, és kijelentette: Izraelnek a terület egészére kiterjedő tűzszünetet kell hirdetnie.

Szavai szerint csak a teljes szűzszünet biztosíthatja a sürgősen szükséges humanitárius segélyek bejuttatását, valamint a víz- és áramellátás visszaállítását az övezetben. A teljes tűzszünet "létfontosságú" a humanitárius segélyek szétosztásához - húzta alá. (MTI)

2023.10.26. 11:50

Magyar honvédeket is érintett Izrael egyik légicsapása

A Dél-Libanonban szolgáló magyar honvédeknek óvóhelyre kellett vonulniuk az izraeli légi csapások miatt vasárnap.

2023.10.26. 11:17

250 megsemmisült Hamász-célpont és egy lelőtt izraeli helikopter

Az izraeli katonaság szerint harci repülőik az elmúlt napokban a Hamász 250 célpontját találták el Gázában, köztük parancsnoki központokat, infrastruktúrát, alagutakat és rakétavetőket. Az izraeli haditengerészet megsemmisített egy Hamász föld-levegő rakétakilövő állomást a gázai Khan Junisz körzetében – közölte az IDF alapján a BBC.

Hozzátették: néhány órával ezelőtt a Hamász által vezetett Telegram-csatornán arról számolt be, hogy föld-levegő rakétával eltaláltak egy izraeli helikoptert a gázai Bureij menekülttábor közelében. Azt nem tudni, az eset mikor történhetett és az állítást nem bizonyították.

2023.10.26. 10:00

Vlagyimir Putyin: kiszélesedhet a konfliktus

Az orosz elnök szerda este egy Moszkvában fogadta az oroszországi hagyományos felekezetek vezetőit. Itt ismételten kifejtette az orosz álláspontot, amely szerint a gázai konfliktus az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai alapján oldható meg, ami "két független, szuverén állam: Izrael és Palesztina létrehozását" feltételezi. (A határozatot szerdán az ENSZ BT leszavazta, ahogy egyébként az amerikait és korábban a britet is.)

Vlagyimir Putyin arra figyelmeztetett, hogy a konfliktus "messze túlterjedhet a Közel-Kelet határain". Mint mondta, "egyes erők megpróbálnak rájátszani a nemzeti és vallási érzelmekre, hogy további eszkalációt idézzenek elő, hogy minél több más országot és népet vonjanak be a konfliktusba", ami szerinte "a káosz, a kölcsönös gyűlölet valódi hullámát indíthatja el".

Hangsúlyozta, hogy a helyzet most tapasztalható elfajulása "rendkívül súlyos és veszélyes, pusztító következményekkel jár", ezért fontos, hogy véget vessenek a vérontásnak és az erőszaknak. (MTI)

2023.10.26. 09:57

Hamász: szárazföldi behatolás esetén Izrael vereséget szenved

A Hamász politikai központjának helyettes vezetője, Száleh er-Arúri a libanoni síita Hezbollah szervezet televíziójának, az al-Manarnak úgy nyilatkozott, hogy a Hamász magas rangú tisztviselői már a harcok első napján találkoztak a Hezbollah főtitkárával, Haszan Naszrallahhal.

"Ez a csata az ő csatájuk is, egy célunk és egy sorsunk van" - mondta er-Arúri. "Ha az ellenség szárazföldön lép be, az példátlan vereség lesz számára"- ígérte.

A Gázába hurcolt izraeliekről azt mondta, hogy a más állampolgársággal (is) rendelkező külföldieket vendégként kezelik, "de a cionista foglyokat ki fogjuk cserélni testvéreinkkel". (MTI)

2023.10.26. 09:37

Amerikai körút az eszkaláció megakadályozására

Izraelbe utazik Barbara Leaf, az Egyesült Államok külügyminisztériumának közel-keleti ügyekért felelős államtitkára. Célja, hogy megakadályozza az Izrael és a Hamász közötti összecsapások regionális konfliktussá fejlődését. Leaf az Egyesült Arab Emírségekben kezdi küldetését, majd ellátogat Katarba, Ománba, Egyiptomba, Jordániába és Izraelbe, és egyebek között "a civilek védelmét szolgáló humanitárius megoldásokról" is tárgyalni fog. (MTI)

2023.10.26. 09:10

Van üzemanyag vagy nincs?

Az izraeli hadsereg (IDF) vitatja az ENSZ palesztini menekülteket segítő ügynökségének (UNRWA) állítását, amely szerint a gázai övezetben hamarosan kifogy az üzemanyag.

„Amennyire én tudom, még mindig van áram a Gázai övezetben. És ez a jelentés kissé megkérdőjelezhető” – mondta az IDF szóvivője, Jonathan Conricus alezredes az UNRWA október 16-i jelentéséről.

„Válaszoltunk az UNRWA követelésére, bemutatva, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász honnan szerzi az üzemanyagot, dízelt és más típust is. A forrás a Gázai övezeten belül van. Sok napra elég a kórházak és a vízszivattyúk működésére. Csak a prioritások mások: a Hamász jobban szereti, ha az üzemanyagot a hadviselési képességeihez használja, ezért kényszerülnek nélkülözni a civilek” – tette hozzá a BBC tudósítása szerint.

Az ENSZ ügynöksége nemrég arról számolt be, hogy a gázai kórházak csak sürgősségi eseteket látnak el, mert attól tartanak, hogy az elkövetkező órákban elfogy az üzemanyagkészlet.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselője, Dr. Richard Peeperkorn korábban azt mondta a BBC-nek, hogy az ENSZ által támogatott kórházakban „minimális szinten, csak életmentő műveletek céljából” üzemelnek generátorok.

2023.10.26. 08:38

Izrael tankokkal hatolt be a Gázai övezetbe - videó

Gyalogsági alakulat is részt vett a rajtaütésben.

2023.10.26. 07:01

Joe Biden a gázai konfliktusról: Nincs visszaút

A jövőben biztosítani kell, hogy az iszlamista Hamász terrorszervezet soha többé ne félemlíthesse meg Izraelt, és ne használhasson palesztin embereket védőpajzsként, valamint hosszú távú megoldást kell találni a válság lezárultát követően - jelentette ki szerdán Joe Biden amerikai elnök Washingtonban.

2023.10.26. 06:36

Izrael visszaélt Ankara jóindulatával - a török elnök bekeményített

Időközben az amerikai és az orosz javaslatról is szavaztak az ENSZ BT-ben.

2023.10.26. 06:00

Sorozatos bombafenyegetések Németországban – a Hamászra vadásznak

A tartományi hatóságok azt vizsgálják, a terrorszervezet áll-e a tömeges fenyegetések mögött.

Szerda este az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Resperger István ezredes, egyetemi tanár volt. A beszélgetést alább megtekinthetik.

(A nyitóképen: A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet Izrael ellen indított október 7-i támadásakor megrongált háznál egy izraeli katona a dél-izraeli Beeri kibucban 2023. október 25-én.)

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×