eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Midsection of unrecognizable caucasian boy and african american girl, holding hands.
Nyitókép: Nenad Stojnev/Getty Images

Kiderült, hol a legrasszistábbak Európában

Tizenhárom tagországban végzett felmérést a rasszizmus állapotáról az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA). Az alapvető emberi jogok érvényesülésével foglalkozó független központ mindenekelőtt Németországról és Ausztriáról állított ki rossz bizonyítványt. Az öt évet felölelő jelentés szerint a legjobb értékelést Lengyelország és Svédország kapta.

A bécsi székhelyű ügynökség 2021 és 2022 októbere között végezte a felméréseket Belgiumban, Dániában, Németországban, Finnországban, Franciaországban, Írországban, Olaszországban, Luxemburgban, Ausztriában, Lengyelországban, Portugáliában, továbbá Svédországban és Spanyolországban.

A válaszadók az említett országokban afrikai gyökerű színes bőrűek voltak. Az ARD német közszolgálati médium által ismertetett tanulmány szerint a rasszista megkülönböztetés terén az elmúlt öt évben Németország "teljesített" a legrosszabbul. A megkérdezettek 76 százaléka nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt öt évben főképp bőrszínük, illetve származásuk miatt diszkriminálták őket. Alig voltak rosszabbak a kapott értékek Ausztriában is, ahol 72 százalék adott hasonló választ. Ausztria után ezen a téren 63 százalékkal Finnország következett. Csaknem hétezer ember vett részt a felmérésben.

A válaszokból kitűnt, hogy átlagosan 45 százalékuk tapasztalt faji megkülönböztetést az elmúlt években. Az FRA szerint a probléma jelentősen súlyosbodott az elmúlt években.

Az ügynökég igazgatója, Michael O'Flaherty elengedhetetlennek nevezte, hogy az afrikai származású emberek rasszizmus és diszkrimináció nélkül gyakorolhassák jogaikat. Felszólította a tagállamokat, hogy gyűjtsenek pontos adatokat a rasszista incidensekről és szigorúbban büntessék a faji indíttatású bűncselekményeket

A felmérés szerint Németország az élen áll a faji indíttatású támadások terén is. A válaszadók 54 százaléka tapasztalt ilyen jellegű támadást, illetve zaklatást, ami a legmagasabb arány a 13 érintett tagország közül.

A diszkrimináció egyik fő területe volt az álláskeresés is. Ausztriában a megkérdezett színes bőrűek 59, Németországban pedig 56 százaléka tapasztalt diszkriminációt ezen a téren. Az átlagos arány az érintett országokban mintegy 30 százalékos volt..

A német iskolákban a színes bőrű tanulók csaknem 40 százaléka szembesült rasszista sértésekkel vagy fenyegetéssel. Hasonló volt az arány Ausztriában, Írországban és Finnországban is.

Az ORF osztrák közszolgálati rádió és televízió szerint a megkérdezettek a bőrszín és a migrációs háttér mellett diszkriminációt tapasztaltak a lakáskeresés, az egészségügyi ellátás, a vallás, sőt az életkor, valamint a nemek alapján is.

A jelentés ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a faji megkülönböztetés, a faji alapon történő zaklatás, illetve az erőszak számos esetben "láthatatlan" azaz minden bejelentés nélkül marad, azokról az illetékes hatóságok tudomást sem szereznek.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×