eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Német Iris-T légvédelmi rakétarendszer indító járműve. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Már Ausztria is fegyverkezik

Német légvédelmi rakétarendszereket vásárol a bécsi kormány.

Az Iris-T típusú német légvédelmi rakétarendszereket a European Sky Shield Initiative (ESSI) elnevezésű európai légvédelmi kezdeményezés keretében szerzik be - közölte kedden Klaudia Tanner osztrák védelmi miniszter.

Mint mondta, nyolc egységet terveznek hadrendbe állítani. A rakéták beszerzését és a kezelőszemélyzet kiképzését Németországgal fogják összehangolni.

A vásárlási tárgyalásokat a német kormány fogja lefolytatni a gyártóval, amit követően Ausztria a hadiipari eszközöket megveszi Németországtól. Tanner szerint az erre vonatkozó szándéknyilatkozatban már a következő hetekben megállapodnak.

Gerfried Promberger, az osztrák légierő főparancsnoka szerint négy rövid és négy közepes hatótávolságú rendszer beszerzését tervezik.

Tanner hangsúlyozta, hogy az ukrajnai orosz hadművelet tükrében "abszolúte elengedhetetlen" lezárni az európai légvédelemben található hézagokat. Mindemellett hozzátette, hogy Ausztria nem kíván részt venni az olyan nagyobb hatótávolságú rendszerek beszerzésében, mint az Arrow 3, amelyből Németország vásárolni szándékozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×