eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az észak-amerikai építőipari szakszervezet konferenciáján Washingtonban 2023. április 25-én. Biden bejelentette, hogy jelölteti magát a 2024-es elnökválasztáson. A 80 éves politikus a legidősebb hivatalban levő elnök az Egyesült Államok történetében.MTI/EPA pool/Shawn Thew
Nyitókép: MTI/EPA pool/Shawn Thew

Vizsgálat indulhat az amerikai elnök ellen

A washingtoni képviselőház republikánus elnöke olyan eljárás megindítását kezdeményezte Joe Biden ellen, ami akár elvezethet az elnök leváltásához is.

Az elnök elmozdítására vonatkozó alkotmányos vádeljárás megindítását megelőző vizsgálatot kezdeményezett az amerikai szövetségi képviselőház elnöke Joe Biden családjának üzleti ügyeivel kapcsolatban.

Kevin McCarthy republikánus házelnök a Capitolium épületében tett bejelentést arról, hogy hivatalosan is felkérte a képviselőház felügyeleti bizottságát: indítson vizsgálatot, ami az elnök elmozdítására irányuló eljáráshoz (impeachment) vezethet. A politikus szerint a felügyeleti bizottság saját hatáskörben január óta zajló vizsgálata a "korrupció kultúráját" tárta fel a Biden-család körül, részben abból az időből, amikor Joe Biden alelnök volt Barack Obama elnöksége idején.

"Vannak hatalommal való visszaélésre, obstrukcióra és korrupcióra vonatkozó feltételezések, amelyek a Képviselőház további vizsgálatát indokolják" - mondta a házelnök.

A Fehér Ház szóvivője politikailag motivált lépésnek nevezte a kongresszusi vizsgálat megindítását.

Ian Sims szerint Kevin McCarthy engedett a republikánus képviselőcsoport "szélsőséges, szélsőjobboldali tagjainak, akik a költségvetés megbénításával fenyegetnek, ha nem kapják meg az alaptalan és bizonyítékokat nélkülöző, az elnököt leváltását célzó eljárást".

A most meginduló eljárás az eddigieknél szélesebb jogosítványokat ad a képviselőház felügyeleti bizottságának, hogy a vizsgálat keretében dokumentumokat kérjen be. James Comer republikánus képviselő, a testület elnöke kedden hivatalos igényléssel fordult a külügyminisztériumhoz, amelyben Joe Biden alelnöki tevékenységére vonatkozó dokumentumokat kért, különös tekintettel az ukrajnai korrupció felszámolására irányuló lépéseket.

A közelmúltban interjút adott az amerikai médiában Viktor Sokin Ukrajna 2016-ban leváltott főügyésze, akinek állítása szerint Petro Porosenko akkori ukrán elnök Joe Biden ösztönzésére távolította el őt hivatalából, mert vizsgálta a Burisma energiavállalat korrupciós érintettségét, amelyben Joe Biden fia, Hunter igazgatótanácsi tag volt.

A képviselőház január óta tartó, saját hatáskörben zajló vizsgálata a Biden család külföldi üzleti kapcsolataira,

külföldről érkező nagy összegű bevételeinek körülményeire, és ebben Joe Biden szerepére vonatkozik. Az elmúlt mintegy 8 hónapban több tanút meghallgattak, köztük a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a szövetségi adóhatóság nyomozóit, valamint banki átutalási bizonylatok, és különböző üzenetváltások is a testület birtokába kerültek.

A BBC Kevin McCarthy bejelentésével kapcsolatban megjegyzi, hogy a republikánusok azóta próbálják perbe fogni az elnököt, amióta ez év januárjában átvették az irányítást a képviselőházban. A törvényhozásban tartott meghallgatásokon azonban nem találtak olyan bizonyítékot, ami Joe Biden törvényszegését igazolná. A republikánusok szerint az elnök fiának, Hunter Bidennek megkérdőjelezhető üzleti kapcsolatai voltak és ezekről maga az elnök is tudhatott.

Címlapról ajánljuk
Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

Polgár Csaba: a megelőzés, a szűrések és a daganatellenes oltások is nagyon fontosak

A koronavírus-járvány utóhatásaként sokkal kevesebben járnak szűrővizsgálatokra, mint a pandémia előtt, ezért átfogó kampányra lenne szükség, hiszen a népbetegségek megelőzhetők - mondta az InfoRádióban az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója. Polgár Csaba professzor kardiológus és gyermekgyógyász kollégáival együtt több vidéki fórumon tart előadást erről.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

Betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban - Mutatjuk, mi áll a háttérben

A héten az amerikai szenátus elfogadta, majd Joe Biden elnök aláírta a törvényt, amely 270 napot ad a kínai ByteDance-nek arra, hogy eladja a TikTok amerikai eszközeit, különben betiltják a platformot az USA-ban. A fő tulajdonosnak azonban úgy tűnik, hogy esze ágában sincsen megválni az amerikai operációtól és bíróságon fogja megtámadni az új törvényt. Ha ez a kísérlet kudarcot vall, a ByteDance valószínűleg inkább a kivonulás mellett dönthet, vagy a menthetőt mentve megpróbálhatja az aranyat érő algoritmusa nélkül értékesíteni a TikTokot - viszont egyes becslések szerint az algoritmus nélkül mindössze a harmadát érheti a platform.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×