eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Munkagéppel szállítják a lakosokat a Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött egyik utcán Vóloszban 2023. szeptember 7-én. Görögország középső részén 24 óra alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. A természeti kaztasztrófa következtében eddig három ember vesztette életét.
Nyitókép: MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz

"Ilyet még életemben nem láttam" - magyar turisták "szorultak be" a görög ítéletidőben

Ítéletidő pusztít Görögországban. A heves esőzések egész régiókat tettek megközelíthetetlenné. A katasztrófában többen meghaltak vagy eltűntek. Egy magyar turistacsoport egy vitorláshajón rekedt az egyik görög sziget mellett; a társaság egyik tagja az InfoRádiónak számolt be az élményeikről.

Görögországban 24 óra leforgása alatt 80 centiméter csapadék hullott, amire még nem volt példa az adatok 1955-ben kezdődött rögzítése óta. A közép-görögországi Thesszáliai-síkság egyetlen hatalmas tóvá változott.

A Magniszía nevű régió székhelyét, Vólosz kikötővárosát és a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. Az áramszolgáltatás és a vízellátás napok óta szünetel. Ítéletidő sújtja az északabbra fekvő Trikalát és Kardícát is. Az utóbbi településen a 4 métert is eléri a víz szintje, a közelében lévő Palamaszon pedig 2 méteres víz szorította be az embereket a házaikba. Sokan a tetőkön kerestek menedéket.

Magniszíában hárman meghaltak, Thesszália régióban egy halálos áldozatról tudnak, és legalább hat embert eltűntként tartanak nyilván.

Vólosz, 2023. szeptember 5.
Autójából próbál kiszállni egy férfi az északkelet-görögországi Vólosz város egyik árvízben álló utcáján 2023. szeptember 5-én, miután a Daniel nevű ciklon hatalmas mennyiségű csapadékkal lecsapott a térségre.
MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz
Autójából próbál kiszállni egy férfi az északkelet-görögországi Vólosz város egyik árvízben álló utcáján 2023. szeptember 5-én, miután a Daniel nevű ciklon hatalmas mennyiségű csapadékkal lecsapott a térségre. MTI/EPA/ANA-MPA/Hacipolitisz Nikolaosz

A Dániel nevű vihar az Athén körüli Attika régióra is lecsapott. A görög fővárosban is több utat és metróállomást elöntött a víz. Az Athént és Szalonikit összekötő legfontosabb autópálya mintegy 200 kilométeres szakaszát le kellett zárni.

Lárisza, 2023. szeptember 7.
Légi felvétel a Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött területekről Láriszában 2023. szeptember 7-én. Görögország középső részén 24 óra alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok.
MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz
Légi felvétel a Daniel nevű vihar okozta árvíz által elöntött területekről Láriszában 2023. szeptember 7-én. Görögország középső részén 24 óra alatt 60-80 centiméter csapadék hullott, amelynek következtében a környező falvakat elöntötték a megáradt folyók és hegyi patakok. MTI/AP/Vaggelisz Kusziorasz

A görög katasztrófavédelemhez 36 óra leforgása alatt minden korábbinál több, 5000 segélyhívás futott be, de a mentőcsapatok nagyon nehezen tudják megközelíteni az elárasztott területeket, a levegőből történő mentés pedig a viharos szél miatt szóba sem jöhet.

Egy magyar turistacsoport Vóloszból hajózott ki és most Szkíathosz szigeténél vesztegel. A társaság egyik tagja az ismert rádióbemondó, Auth Magda, akit telefonon értünk utol.

"Ilyet életemben nem láttam: beszakadt az út, átfolyások voltak mindenhol, a tengerpart felé ömlött föntről a hegyekről, mindenféle magaslati helyről a víz. Autó csúszott be a tengerbe, sárlavina ömlött. Olyan fotókat küldtem a barátaimnak, hogy a Sárga-tengernél vagyok, mert sárga színű minden itt a kikötő környékén a fölgyülemlett sártól. Iszonyatos mocsokréteg van a tengeren. Mi biztonságban vagyunk a kikötőben horgonyozva, ráadásul eléggé védetten, mert körül vagyunk véve hajókkal. Viszont innen se ki, se be. Itt Szkíathoszon van repülőtér, de a városban tegnap is hosszú-hosszú sorokban álltak a repülőtársaság irodája előtt és a hajójegyekért. Mindenki, aki tud, próbálna elmenni innen".

A víz- és áramellátás is akadozik – tette hozzá Auth Magda.

"Az éttermek nagy része nem nyit ki, az élelmiszert is árusító üzleteknek a nagy része nem tud kinyitni, mert nincs árupótlás, áruszállítás. A kisebb boltokban fölvásároltak mindent. Miután ez egy sziget, gondok vannak a vízellátással is, mert most már egyre kevesebb víz van a szigeten."

Törökországban és Bulgáriában is ítéletidő pusztít, amely abban a 2 országban már 11 ember halálát okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meglepően sok gyógyszerfüggő van Csehországban, rengeteg a depressziós gyerek is

Meghaladja az egymilliót a gyógyszerfüggők száma Csehországban. Legtöbbször egyszerűen beszerezhető, legális gyógyszerek, fájdalomcsillapítók, altatók, szorongásra és depresszióra alkalmazott tabletták okoznak függőséget. Az állam tud a problémáról, mégsem tesz ellene – állítja a Kábítószer-fogyasztást és Függőségeket Vizsgáló Nemzeti Központ.

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×