eur:
390.27
usd:
365.29
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Facebook/Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola

Politikai bosszút sejtenek, veszélybe került a magyar nyelvű oktatás egy munkácsi iskolában

Bár semmilyen törvény nem kötelezi erre, mégis ukrán tannyelvű osztályt akart indítani a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola nemrég kinevezett ukrán igazgatója. A kezdeményezést a tantestület tiltakozása és egységes kiállása akadályozta meg. A tanárok szerint a városvezetés ellehetetlenítené a magyar nyelvű oktatást az iskolában. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy egy helyi konfliktus áll a háttérben.

A munkácsi intézmény a Facebook-oldalán közölte, hogy legutóbbi szakszervezeti gyűlésén a frissen kinevezett igazgató és helyettese bejelentette: rövidtávú célja a tantárgyak egy részének ukrán nyelven való oktatása, a magyart pedig idegen nyelvként tanítanák.

A középiskola tantestületének tájékoztatása szerint határozott tiltakozásukat látva az új intézményvezető változtatott álláspontján, így egyelőre nem indul új, ukrán tannyelvű osztály, és az oktatás is magyarul folytatódik, de mint írják,

„a városvezetés terve a magyar oktatás mielőbbi megszüntetése iskolánkban.”

A tantestület megfogalmazása szerint a tanévnyitó ünnepség nem a megszokott módon zajlik a történtek miatt, de jelezték: erről nem ők tehetnek.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke szerint keleten a helyzet változatlan. Orosz Ildikó arról tájékoztatta az InfoRádiót, hogy az oktatási törvény értelmében Ukrajnában a magyar iskolák 5-6. osztályában a tantárgyak mintegy 20 százalékát ukránul kell oktatni. Meglátása szerint ez egyelőre ezen a két évfolyamon nem okoz nagy gondot.

Hozzátette: úgy volt, hogy a 10. osztályt megkezdő diákok már idén szeptembertől ukránul tanulják a tantárgyak 60 százalékát. Ez azonban végül most mégsem valósul meg, a tervek szerint jövőre vezetik be az új rendszert.

Törvényi kötelezettség tehát nincs arra, hogy a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskolában ukrán osztályokat kellene indítani. Orosz Ildikó szerint egy helyi konfliktus áll a háttérben, egyik érintettje pedig az intézmény korábbi igazgatója, akit eltávolítottak a posztjáról. Ő jelenleg a bíróságon küzd igazáért, és első fokon nyert is.

Orosz Ildikó a kialakult helyzet hátteréről elmondta: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség delegáltjai a városi tanácsban nem voltak hajlandók részt venni a polgármester által vezetett koalícióban.

„Ezért most egyfajta politikai bosszúállás történik.”

Popovics Béla, a munkácsi középiskola pedagógusa úgy véli, a helyi városvezetés mindent elkövet annak érdekében, hogy az intézményben felszámolják a magyar nyelvű oktatást. Az újonnan kinevezett igazgató és helyettese sem beszél magyarul, nincs kapcsolatuk a magyar közösséggel,

sőt még iskolavezetői gyakorlattal sem rendelkeznek

– tette hozzá a tanár. A két új intézményvezető a már említett évindító szakszervezeti gyűlésen azt mondta, már most szeptembertől ukrán első osztályt akar indítani. Ez a terv a tanárok egységes kiállása miatt egyelőre meghiúsult.

Popovics Béla szerint a közeljövőben új ukrán tanárok is érkezhetnek a munkácsi középiskolába, „a tantestület azonban egy emberként áll ki az igaza mellett” – hangsúlyozta a pedagógus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani
Íme a részletek

Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×