eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A magyar kormánytámogatással kialakított Munkácsy Mihály Magyar Ház a felavatás napján Munkácson 2021. június 3-án. A ház otthont biztosít majd kulturális, művészeti, közösségi eseményeknek a kárpátaljai közösség számára.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Iskolakezdés háború idején, rendkívüli intézkedésekkel Kárpátalján is

Kárpátalján mintegy 167 ezer diák kezdi meg az idei tanévet, közülük 15 ezer magyar tannyelvű iskolába jár. Tavaly 1090 magyar elsős volt, az idén azonban már csak alig 900.

Az ukrán oktatási minisztérium az új tanévben a jelenléti oktatás bevezetését szorgalmazza, elsősorban az elemi iskolások számára, mivel nekik nagy szükségük van a szocializációra. Okszen Liszovij tárcavezető azonban elmondta, a gyermekek biztonsága a legfontosabb, így csak ott lehet iskolába járni, ahol azt a helyzet megengedi.

„Vannak olyan megyék, mint például Harkiv vagy Zaporizzsja, ahová a rakéták sokkal gyorsabban odaérnek, mint amennyi idő alatt a gyerekek és a tanárok lemennének az óvóhelyre” – jegyezte meg az oktatási miniszter – „Ezért jelenleg a megyei katonai közigazgatások és az oktatási intézmények joga eldönteni azt, hogy online vagy offline tanulnak a gyerekek.”

Ugyanakkor a szülőknek is van beleszólásuk a helyzetbe, és saját maguk határoznak arról, elengedik-e iskolába a gyermeküket vagy sem.

Az oktatási miniszter azt is kilátásba helyezte, hogy ha a gyermek például nem aludta ki magát az éjszakai légiriadó miatt, akkor a szülő dönti el azt is, hogy másnap bemenjen-e a gyerek az iskolába.

Ukrajnában a kormány szerint az iskolák 75 százaléka rendelkezik megfelelően felszerelt óvóhellyel. Kárpátalján a tanintézmények 90 százaléka, így itt 511 iskola hagyományos, tantermi oktatással indul, a többi a vegyes, azaz online és offline tanítást valósít meg. Kárpátalján mintegy 167 ezer diák kezdi meg a tanévet, közülük majdnem 13 ezer elsős. A magyar tannyelvű iskolákba járók számát 15 ezerre becsülik, a magyar iskolakezdőkét pedig nagyjából 900-ra.

A megyei oktatási osztály még nem rendelkezik pontos számadatokkal arra vonatkozóan, hogy az idei tanévkezdésre hányan érkeztek vissza külföldről, ám azt tudják, hogy Kárpátaljáról összesen nagyjából 7000 tanuló vándorolt ki. A megye oktatási intézményeiben körülbelül 4700 belső menekült tanul.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×