eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Alexander Soros

Alexander Soros: Nem távozunk Európából, csak mások lesznek a prioritások

Soros György fia szerint egyre jelentőségteljesebb történések zajlanak Kelet-Közép-Európában, ami miatt az alapítványuk céljai és munkamódszerei is változnak.

Alexander Soros cáfolta azokat a sajtóhíreket, amelyek arról szóltak, hogy az édesapja, Soros György által alapított Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OSF) nevű szervezet kivonul Európából. A 37 éves üzletember a Politico hasábjain közzétett publikációjában félrevezetőnek nevezte az ezzel kapcsolatban megjelent beszámolókat – írja a Telex.

Az amerikai filantróp szerint az OSF-nek változásokon kell átesnie, mint ahogy ez megtörtént már az esetükben korábban kétszer is. Először a berlini fal leomlásakor, amikor a közép- és kelet-európai országok uniós csatlakozása érdekében léptek fel. Másodszor pedig a 2008-as gazdasági világválság utáni időszakban, amikor fokozták tevékenységüket Brüsszelben, valamint Nyugat-Európában.

Alexander Soros véleménycikkében úgy fogalmaz, hogy Európa kelet felé mozdult el és ezáltal

a kelet-európai országok szerepe fontosabb lesz a jövőben az uniós együttműködésben.

Meglátása szerint az ukrajnai háborúnak beláthatatlan következményei lehetnek, Lengyelország pedig egyre erősebbé és gazdaságilag stabilabbá válik, amivel hamarosan az Európai Unió nettó befizetőjévé válhat.

„Az európai felelős, demokratikus kormányzás jövőjét most már nemcsak Párizsban és Berlinben, hanem Varsóban, Kijevben és Prágában is meghatározzák. A finanszírozás fókusza így ismét a kontinens keleti részére tolódik” – írja a milliárdos.

Az OSF Alexander Soros megfogalmazása szerint ehhez igazítaná prioritásait és munkamódszereit. Hozzáteszi, hogy a létszámukat is jelentősen csökkentik, hogy így több pénz jusson azokra a tevékenységekre, amelyek alapítványuk szempontjából jelenleg a legfontosabbak.

„De ez nem jelent semmiféle visszavonulást”

– hangsúlyozta.

Alexander Soros igazat adott Orbán Balázsnak abban, hogy hamis minden olyan híresztelés, ami az Európából való távozásukról szól. Ezzel arra utalt, hogy a magyar miniszterelnök politikai igazgatója nemrég közölte: csak akkor hiszi el a kivonulást, ha „az utolsó Soros-katona is elhagyja Európát, de ettől nagyon messze vagyunk.”

Az üzletember a céljaikkal kapcsolatban arról is ír, hogy továbbra is támogatják Ukrajnát Oroszországgal szemben, mindent elkövetnek az Európában élő 12 millió roma jogainak érvényesüléséért, és mint közölte, „továbbra is elkötelezettek maradunk a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök zárt be Budapesten.”

Soros György még júniusban jelentette be, hogy fiára, Alexanderre ruházza át pénzügyi birodalmának irányítását és akkor az OSF is megszavazta őt elnöknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×