eur:
389.61
usd:
363.61
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Matthias Huss, a zürichi székhelyű Svájci Technológiai Intézet (ETH) gleccserkutatója mérést végez a Pizol-hegy elolvadt gleccserének helyén, az északkelet-svájci Mels közelében 2019. szeptember 22-én. Több klímavédelmi szervezet tagjai kaptattak fel a svájci Alpokba, hogy felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás okozta gleccserolvadásra.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

50 évig volt a gleccser foglya, most kiolvadt

Több mint ötven év után megtalálták egy balesetet szenvedett hegymászó földi maradványait a svájci Alpokban a hó- és gleccserolvadásnak köszönhetően - közölte Wallis kanton rendőrsége.

A brit férfit hivatalosan is sikerült azonosítani, miután két hegymászó megtalálta csontjait augusztus 3-án a Chessjen gleccseren Saas-Fee településének térségében. A maradványokat igazságügyi orvosszakértők vizsgálták meg a wallisi kórházban.

A tájékoztatás szerint a brit hatóságok segítségével sikerült kapcsolatba lépni a férfi hozzátartozóival. Egy DNS-vizsgálat végül megerősítette, hogy az 1971 júliusában eltűnt férfi maradványait találták meg.

A kanton rendőrsége beszámolt arról is, hogy 1925 óta vezet listát az eltűnt hegymászókról. "A gleccserek visszahúzódása egyre több eltűnt hegymászót hoz felszínre, olyanokat, akiket évtizedekkel korábban jelentettek eltűntként" - tette hozzá a helyi rendvédelmi hatóság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×