eur:
380.81
usd:
353.8
bux:
58669.83
2023. december 9. szombat Natália
An elderly man not feeling well while doctor writing down symptoms during COVID-19 pandemic.
Nyitókép: Smederevac/Getty Images

Figyelmeztetés: a Covid-fertőzés két évig halált okozhat

Dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa: "Sokan azt gondolják, hogy elkapták a Covidot, túl vannak rajta, és jól vannak. Lehet, hogy elfelejtették a Covidot, de a Covid nem feledkezett meg róluk."

Szakértők egy csoportja sürgős figyelmeztetést adott ki azok számára, akik az elmúlt két évben lettek Covid-fertőzöttek és kórházba is kerültek. Egy új amerikai kutatás ugyanis azt mutatja, hogy akik megfertőződtek Coviddal és kórházi kezelésre szorultak, azok a fertőzés után két éven belül még viszonylag nagy halálozási kockázatnak vannak kitéve – írja a brit The Sun alapján a Bors.

A Nature Medicine-ben megjelent friss tanulmány az USA hadseregének veteránjai körében végzett adatgyűjtés alapján jutott arra a megállapításra, hogy

a Covid-fertőzés elkapása utáni két éven belül viszonylag nagy az esélye a halálozásra azoknak, akik kórházba is kerültek a vírus miatt.

Ugyanebben a csoportban nagy a kockázata az olyan súlyos egészségügyi problémák kialakulásának is, mint például a tüdőbetegség és a cukorbetegség, illetve az általános fáradtság.

A tanulmány szerint ugyanakkor a fertőzést követő két év elteltével viszont már csökken a halálozási kockázat.

Sokan azt gondolják, hogy elkapták a Covidot, túl vannak rajta, és jól vannak. Lehet, hogy elfelejtették a Covidot, de a Covid nem feledkezett meg róluk. Még mindig pusztítást végez a testükben – fogalmazott a tanulmány szerzője, dr. Ziyad Al-Aly, a Washingtoni Egyetem epidemiológusa.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. december 8. 16:50
×
×
×
×