eur:
389.11
usd:
360.64
bux:
68072.34
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
BGM–109 Tomahawk amerikai cirkálórakéta. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Döbbenetes mértékben fegyverkezik Ausztrália

A földrésznyi ország több mint kétszáz Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépet vásárol az Egyesült Államoktól a haditengerészet számára.

A mintegy 83 millió amerikai dolláros (29 milliárd 299 millió forint) beszrézést a canberrai kormány jelentette be. Richard Marles ausztrál védelmi miniszter szerint a nagy hatótávolságú csapásmérő rakéták és más irányított fegyverek nélkülözhetetlenek a geopolitikai zavarok és kockázatok új korszakában.

"Beruházunk azokba a képességekbe, amelyekre védelmi erőinknek szüksége van ahhoz, hogy partjainktól távolabb is veszélyben tartsák ellenfeleinket, és biztonságban tartsák az ausztrálokat abban a bonyolult és bizonytalan világban, amelyben ma élünk" - mondta a politikus egy hétfői nyilatkozatában.

A kormány emellett több mint 60 kiterjesztett hatótávolságú, radarok elleni rakéta beszerzését is jóváhagyta. Ezeket a levegő-föld rakétákat az ausztrál légierő vadászrepülőgép-flottája fogja használni.

Egy nemrégiben készült védelmi felülvizsgálat hangsúlyozta: Ausztráliának képesnek kell lennie arra, hogy az ausztrál partoktól távolabb is veszélyeztesse az ellenfelet, mégpedig azáltal, hogy olyan képességet fejleszt ki, amely lehetővé teszi a célpontok elleni pontos csapások végrehajtását nagyobb távolságból - derült ki a közleményből.

Pat Conroy védelmi ipari miniszter szerint Ausztrália azt is tervezi, hogy kiépíti hazai rakétagyártási képességeit. "Azért vásároljuk most ezeket a fegyvereket, hogy gyorsan rendelkezésre álljanak a képességek - de fontolóra vesszük a rakéták hazai gyártásának lehetőségeit is, mivel fontos a szuverén ausztrál védelmi gyártási képességek kiépítése" - mondta Conroy.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Ausztrália 2021-ben biztonsági szövetséget indított AUKUS néven - , amely a három ország nevének rövidítéséből áll.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×