eur:
390.86
usd:
366.84
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Metal police handcuffs isolated on black background, copy space, 3d illustration
Nyitókép: Rawf8/Getty Images

A hadseregbe beépült orosz kémet foghattak Németországban

Oroszországnak folytatott kémkedés gyanúja miatt letartóztatták a német hadsereg (Bundeswehr) beszerzési hivatalának (BAAINBw) egyik munkatársát – közölte a szövetségi legfőbb ügyészség.

A közleményben Thomas H. néven azonosított német állampolgár a nyomozás eddigi adatai szerint az idén májustól többször megkereste a bonni orosz főkonzulátust és a berlini orosz nagykövetséget, és együttműködést ajánlott fel. Egy alkalommal át is adott a hivatalnál végzett munkája révén szerzett információkat, mégpedig azzal a szándékkal, hogy eljuttassa egy orosz hírszerző szolgálathoz.

A férfit kedden vették őrizetbe Koblenzben, és a szövetségi legfelsőbb bíróság utasítására előzetes letartóztatásba helyezték. Otthonát és munkahelyét átkutatták. Ügyében a szövetségi bűnügyi hivatal nyomoz a katonai elhárítással (MAD) és a szövetségi alkotmányvédelmi hivatallal (BfV) - közölték.

Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter az esettel kapcsolatban kiemelte, hogy az Ukrajna elleni orosz háború

„Németországban is megváltoztatta a biztonsági helyzetet”.

A kémkedés, a dezinformációs kampányok és az informatikai támogatások veszélye „más dimenziót öltött”, ugyanakkor Thomas H. ügye is azt mutatja, hogy a hatóságok „szemmel tartják a németországi orosz kémkedést, és következetesen fellépnek ellene” – mondta a miniszter az ARD országos köztelevízió hírportálján idézett nyilatkozatában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×