eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bécs, 2016. január 26.Egy kínai turistacsoport tagjai szappanbuborékot néznek a bécsi Hofburg-palota előtti Heldenplatzon 2016. január 26-án. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Az orosz kémek központjává vált Bécs, állítják diplomaták

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja óta nehezebbé vált az orosz kémkedés Európában. Diplomaták szerint Bécs mindennek ellenére az oroszországi ügynökök fellegvárának számít. Így volt ez már a hidegháború idején is, és a "hagyományok" ezek szerint még ma is élnek. Az osztrák fővárosban ügynökök ezrei aktívak, arra törekedve, hogy lehetőség szerint minél több titkos információt "csempésszenek" haza.

Erről az SRF svájci rádió és televízió számolt be a tekintélyes brit lapra, a The Financial Timesra hivatkozva. Az újságnak nyilatkozó egyik európai diplomata szerint

az orosz ügynökök száma jelentős mértékben megnött az Ukrajna elleni orosz háború óta.

Bécs - mint fogalmazott - a rejtett orosz kémtevékenység központjává vált.

Az Európa központjában fekvő főváros egyfajta összekötő kapocs Nyugat és Kelet között. Az osztrák semlegesség, továbbá az a tény, hogy Bécs számos nemzetközi szervezet központja, még inkább egyfajta hajtóerőt jelent a különféle titkosszolgálati tevékenységek számára.

Ausztria fővárosa sajátos diplomáciai központ - vélekedett az SRF által idézett történész és politológus, Thomas Riegler, hiszen Bécs nemcsak az ENSZ-központnak, de mások mellett a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC), valamint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) is otthont ad. Ezért aztán egyfajta támaszpontként kulcsfontosságú Oroszország számára - tette hozzá.

Biztonságpolitikai szakértők szerint a város "kémügyi" fontosságának növekedéséhez még egy szempont hozzájárul. Miközben ugyanis a háború megindítása óta az orosz diplomáciai jelenlét más európai fővárosokban jelentősen csökkent, Bécs "intakt" maradt.

Az illegális orosz kémtevékenység ugyanakkor "politikummá" vált.

Az ellenzéki pártok - élükön a liberális NEOS pártjával - az orosz kémtevékenységgel szemben keményebb fellépést követelnek. A párt szerint a kormány immár "hagyományosan" elfordítja a tekintetét, amikor külföldi ügynökök különféle mesterkedéseiről van szó.

A kémtevékenység ugyanis hivatalosan csak akkor tiltott, ha Ausztria érdekeinek megsértéséről van szó. Osztrák sajtóértesülések szerint a liberális párt most arra törekszik, hogy a tilalmat kiterjesszék idegen államok ellen folytatott kémtevékenységre is.

A konzervatív Osztrák Néppártból (ÖVP) és a Zöldek Pártjából álló kormánykoalíció azonban az ezzel kapcsolatos vitát parlamenti többségével élve már két ízben is meghiúsította, így az orosz (és más) ügynökök Bécsben továbbra is "zavartalanul" tevékenykedhetnek.

Az SRF által korábban idézett Thomas Riegler szerint mindehhez hozzájárul az is, hogy

a semleges Ausztria igyekszik megfelelni a vendéglátó ország által vállalt szerepnek.

Még akkor is, ha olyan vendéggel van dolga, aki visszaél a vendégjoggal, és túllépi a különböző tevékenységek tilalmát jelentő "vörös vonalat" - tette hozzá a szakértő.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 16:00
×
×
×
×