eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
21 October 2021, Berlin: Olaf Scholz (3rd from left), SPD candidate for Chancellor and Federal Minister of Finance, talks with Robert Habeck (3rd from right), Federal Chairman of the Green Party, at the meeting venue for the coalition negotiations. The coalition negotiations between the SPD, FDP and Alliance 90/The Greens to form a government after the federal elections begin today. Photo: Christophe Gateau/dpa (Photo by Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images)
Nyitókép: Christophe Gateau/picture alliance via Getty Images

"Németország a vesztesek útjára lépett"

A legenyhébb kifejezéssel élve pang a német gazdaság. Szakértők szerint a remélt konjunktúra kilátásai egyre halványabbak. A legtekintélyesebb gazdasági szervezetek vezetői sorra figyelmeztetnek, hogy Németoszág "a vesztesek útjára" lépett. Nyilatkozataikból kitűnt, hogy egyre nagyobb aggodalommal tekintenek a jövőre.

Szakértők szerint hosszú idő óta nem voltak olyan borúsak a német gazdasági kilátások, mint most.

A szakemberhiány, a bürokrácia, a magas kamatok és a megemelkedett energiaárak egyre súlyosabb terhet jelentenek.

"Ha továbbra is a vezető ipari országok közé akarunk tartozni, több területen is kiigazításokra van szükség"

- hangsúlyozta ezzel kapcsolatos nyilatkozatában Rainer Dulger, a Munkaadók Szövetségének elnöke.

A Német Iparszövetség elnöke, Siegfried Russwurm szerint az ország immár a vesztesek útján jár, különösen nemzetközi összehasonlításban.

A Német Kézműipari Szövetség elnöke, Jörg Dittrich hangsúlyozta, hogy sürgős cselekvésre van szükség. Szerinte ellenkező esetben Németországot súlyos válság fenyegeti.

Az idézett szakértők szerint az elemzések egyhangúan arra utalnak, hogy pang a német gazdaság.

A szövetségi statisztikai hivatal adatai szerint a remélt tavaszi fellendülés elmaradt.

A bruttó hazai termék a második negyedévben stagnált az előző negyedév adataihoz viszonyítva. Az elkövetkező hónapokra vonatkozó kilátások pedig felettébb borúsnak tűnnek.

A Nemzetközi Valutaalap a napokban közzétett jelentésében azt vetítette előre, hogy a német gazdaság az idei esztendőben 0,3 százalékkal "zsugorodik". A német kormány ugyanakkor áprilisi előrejelzésében azt valószínűsítette, hogy a GDP ebben az évben 0,4 százalékkal növekszik.

Egyáltalán nem osztotta a kormányzati előrejelzésben megfogalmazott óvatos derűlátást a BDI korábban idézett elnöke.

Siegfried Russwurm értékelése szerint a konjunktúra mutatói sajnos kivétel nélkül hanyatlást, azaz teljes mértékben rossz irányt jeleznek.

A BDI elnöke utalt arra, hogy az IMF növekedési előrejelzése szerint a huszonkét ország, illetve régió közül Németország az egyetlen, ahol a GDP ebben az évben visszaesést mutat.

"Válság virágzó tájak helyett" - értékelte a kialakult helyzetet az elnök, aki felrótta, hogy egy ilyen rendkívül nehéz helyzetben a politika nem nyújt megfelelő támogatást.

Utalt arra is, hogy már hosszú ideje nem csak pénzről van szó. Russwurm szerint egyáltalán nem sikerült előrelépni a bürokrácia leépítésében, de nem sikerült előrelépni a szükséges engedélyezési eljárások felgyorsításában sem.

Mint ahogy semmilyen előrelépés nem történt a jövő energiarendszerének határozott alakításában, illetve az ezzel kapcsolatos költségek kézben tartásában - tette hozzá.

A BDI vezetője szerint a politika lassan kénytelen lesz felismerni, hogy nem virágzó tájakról és újabb gazdasági csodáról kell beszélnünk, hanem a német gazdaság válságáról .

.

Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 4. 15:40
×
×
×
×