eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Erdőtűz pusztít a Rodosz szigetén fekvő Gennadiban 2023. július 25-én. A görög szigeten nyolcadik napja lángol a növényzet.
Nyitókép: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Bekeményít a gyújtogatók miatt Görögország

Az eddigieknél sokkal súlyosabb pénzbüntetésre számíthatnak a gyújtogatók Görögországban – jelentette be az ország klímaügyi és polgári védelemért felelős minisztere az ERT görög közszolgálati televízióban.

Vaszílisz Kikíliasz azt közölte, a bírság mértéke akár a 30 ezer eurót (11,5 millió forint) is meghaladhatja, és az elkövetőknek – amellett, hogy börtönbe is kerülhetnek – ezentúl az oltás költségeit is viselniük kell.

A To Proto Téma című görög lap úgy tudja, ennek az összegnek akár a dupláját is kiróhatják visszaeső gyújtogatókra.

Mostanáig a gyújtogatásért kiszabható pénzbüntetés 300 eurótól (115 ezer forint) 5000 euróig (1,9 millió forint) terjedt. Az emelés elsődleges célja a megelőzés – tette hozzá a lap.

A hatóságok részéről hangsúlyozzák, hogy nehéz megtalálni a gyújtogatókat: júliusban, amikor körülbelül 1470 erdőtüzet jelentettek országszerte, alig 21 letartóztatást hajtottak végre.

A tüzek miatt idén már öt ember életét vesztette, és mintegy 19 ezer turistát evakuáltak Rodosz szigetéről.

Görögországból naponta jelentenek tüzeket, melyek – a hetek óta tartó szárazság miatt – gyorsan terjednek. Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök a múlt héten már leszögezte: a tüzek zömét gyújtogatások okozzák. Előfordul azonban, hogy a lángok gondatlanság miatt csapnak fel, olyan esetekről is tudni ugyanis, amikor szeles időben tartott grillparti vagy hegesztés okozott tüzet.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×