eur:
389.32
usd:
362.74
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Series of images to create a giff of the EU flag blowing in the wind and contorting with strong backlight
Nyitókép: Daniel Day/Getty Images

Cseh uniós miniszter: Prága ragaszkodik ahhoz, hogy csak teljes egyetértéssel lehessen dönteni az EU-ban

Martin Dvorák azt is közölte, hogy Csehország erősen támogatja az Európai Unió bővítését.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az Európai Unió következő bővítése előtt néhány tagállam valószínűleg követelni fogja a szervezet intézményi működésének módosítását.

Elsősorban arról várható vita - mutatott rá Martin Dvorák -, hogy az EU áttérjen-e az eddigi konszenzuális döntéshozatalról a többségi döntéshozatalra.

"Csehországnak jelenleg az az álláspontja, hogy erősen támogatja az EU további bővítését, de nem a konszenzustól való eltérést" - szögezte le a cseh Európa-ügyi miniszter, a Polgármesterek és Függetlenek Párt (STAN) képviselője.

"Soha nem titkoltam, hogy én euroföderalista vagyok. Úgy vélem, hogy az EU-nak hatalmas gazdasági potenciálja van, de politikai erejét nem képes teljes mértékben kihasználni. Még nem az a blokk, amely a sakktáblán az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, India és más nagy játékosok között állhatna, mert még mindig csak 27 külön országról van szó, s a belső egyeztetés bonyolult" - idézte Martin Dvorák szavait a CTK.

Az ukrajnai háború ugyanakkor megmutatta, hogy az EU a konszenzuális szavazás betartásával is képes volt az egységes fellépésre.

"Világosan látom, hogy a konszenzuálisan hozott döntésnek sokkal nagyobb az ereje és a súlya, mintha bárkit is leszavaznánk"

- tette hozzá a politikus. Szerinte minden döntéshozatali modellnek megvannak a maga előnyei és hátrányai is. A miniszter úgy látja: pillanatnyilag egyetlen tagállamjelölt sincs nagyon közel a szervezetbe való belépéshez, ezért a várható viták elhúzódására lehet számítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×