eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Egy nő távcsővel nézelődik az Erzsébet ligetet a városközponttal összekötő Sóhajok hídja helyén megépült új fahídon Gyomaendrődön 2015. július 10-én. Befejeződtek a Békés megyei településen a Lélekkel a Körösök mentén - turisztikai fejlesztések a vallás és a Körös ökológiája tükrében elnevezésű projekt tavaly október óta zajló kivitelezési munkálatai. A beruházást 459 millió forintnyi európai uniós támogatásból valósították meg.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Gátakat erősítenek a románok a magyar határ közelében

Hat mesterséges víztározó gátját erősítik meg a következő időszakban a román-magyar határ közelében, Bihar és Arad megyében - közölte a területi vízügyi igazgatóság vezetője.

Pásztor Sándor az Agerpres román hírügynökségnek úgy nyilatkozott: az általa vezetett intézmény 114 millió eurót nyert hat gyűjtőtó gátjának a megerősítésére az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében. Elsőként a Nagyvárad feletti Lesi-tó gátját erősítik meg, a Jád völgyében épült gyűjtőtó gátjának munkálataihoz megvannak az engedélyek, most a tervezési szakasz következik, a kivitelezés várhatóan jövőre kezdődhet.

A Körösök Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: a hat gyűjtőtóból három Bihar megyében (a Lesi-tó, a szalárdi és a tamásdai), a másik három (a sikulai, a belzeréndi és a Csigér patakon épült feltóti) Arad megyében.

A Nagyvárad vízellátását is biztosító Lesi-tó gátjának felújítása prioritást képez, erre 24 millió eurót különítettek el - mondta az igazgató. A projekt megkapta az intézmény műszaki-gazdasági bizottságának a jóváhagyását, mivel a felújítás árvízvédelmi szempontból is fontos.

A Lesi-tó gátja 60,5 méter magas és 180 méter hosszú, a tó 150 hektáron terül el és 28 millió köbméter víz volt benne, mielőtt 2015-ben szivárgás miatt kiürítették.

A Jádremete közelében épült gát árvízvédelmi szempontból fontos, de a villanyáramellátásban és a halászatban is jelentős a szerepe, és a turisták körében is népszerű, mellé üdülőtelep épült. 1969-1973 között emelték, azóta nem végeztek rajta teljes körű javítást. Megerősítése a legmodernebb technológiával, lézerszkenner segítségével történik, felújítása után napelemekkel biztosítják a működést. Javítása az Erdélyi-szigethegység e térségében az állat- és növényfajok védelme miatt is fontos, és a hulladékgazdálkodásra is kiterjed.

Romániában számos mesterséges víztározó épült a kommunizmus idején, melyek többségén azóta sem végeztek nagyobb javítást.

A létesítmények fontossága az energiaválság kezdete óta felértékelődött, és az egyre nagyobb szárazság legyőzésében is nagy szerepet játszanak.

A most felújítandó gátak a Berettyó, Sebes-Körös, Fehér-Körös és Fekete-Körös vízhozamának szabályozásában töltenek be jelentős szerepet.

Fotónk illusztráció.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×