eur:
387.52
usd:
358.07
bux:
66185.37
2024. február 23. péntek Alfréd
Taiwan and China flags painted on the concrete wall
Nyitókép: Tomas Ragina/Getty Images

Tajvan egy kínai invázióra készül - videó

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdtek a tajvani fegyveres erők, amelyen egy esetleges kínai invázió elhárítását gyakorolják.

A tárca közlése szerint a Han Kuang fedőnevű gyakorlat részeként a sziget keleti részén a légierő gyakorlatozott a kora reggeli órákban. A keddre tervezett gyakorlatot azonban - a keleti fekvésű Taitung repülőtéren - a Dokszuri tájfun közeledte miatt elhalasztották.

Az ötnapos manőveren egyebek között gyakorolják a legnagyobb nemzetközi repülőtér, Taojuan elfoglalásának elhárítását, valamint partraszálló hajók elhárítását a Tajpej melletti partszakaszon, illetve a Tamszui folyó torkolatánál.

A gyakorlatba ezúttal bevonják a lakosságot is. A sziget északi nagyvárosaiban a hatóságok hétfőn elrendelték, hogy mindenki maradjon otthon, autók se közlekedjenek. Fél órára ezzel gyakorlatilag leállt az élet az érintett városokban, ideértve a fővárost, Tajpejt is. A lakosokat üzenetben értesítették a hatóságok, hogy "a légiriadó" idejére húzódjanak biztonságba.

Caj Jing-ven elnök egy órával a lakossági légiriadó gyakorlása előtt a Facebookon figyelmeztette az embereket arra, hogy vegyék figyelembe a felhívásban szereplő "teszt", illetve "gyakorlat" kifejezéseket, és maradjanak nyugodtak.

A Han Kuang gyakorlatot 1984 óta rendezik meg.

Címlapról ajánljuk
Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

Milyen köztársasági elnök lesz Sulyok Tamás? – Schiffer András Aréna-interjúja

A kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő, az LMP korábbi frakcióvezetője az államfőjelölt kiválasztásának a szempontjairól, a leendő elnök erényeiről és hiányosságairól, valamint a nemzet egységének a kifejezéséről is beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.23. péntek, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×