eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Taiwan and China flags painted on the concrete wall
Nyitókép: Tomas Ragina/Getty Images

Tajvan egy kínai invázióra készül - videó

Nagyszabású hadgyakorlatot kezdtek a tajvani fegyveres erők, amelyen egy esetleges kínai invázió elhárítását gyakorolják.

A tárca közlése szerint a Han Kuang fedőnevű gyakorlat részeként a sziget keleti részén a légierő gyakorlatozott a kora reggeli órákban. A keddre tervezett gyakorlatot azonban - a keleti fekvésű Taitung repülőtéren - a Dokszuri tájfun közeledte miatt elhalasztották.

Az ötnapos manőveren egyebek között gyakorolják a legnagyobb nemzetközi repülőtér, Taojuan elfoglalásának elhárítását, valamint partraszálló hajók elhárítását a Tajpej melletti partszakaszon, illetve a Tamszui folyó torkolatánál.

A gyakorlatba ezúttal bevonják a lakosságot is. A sziget északi nagyvárosaiban a hatóságok hétfőn elrendelték, hogy mindenki maradjon otthon, autók se közlekedjenek. Fél órára ezzel gyakorlatilag leállt az élet az érintett városokban, ideértve a fővárost, Tajpejt is. A lakosokat üzenetben értesítették a hatóságok, hogy "a légiriadó" idejére húzódjanak biztonságba.

Caj Jing-ven elnök egy órával a lakossági légiriadó gyakorlása előtt a Facebookon figyelmeztette az embereket arra, hogy vegyék figyelembe a felhívásban szereplő "teszt", illetve "gyakorlat" kifejezéseket, és maradjanak nyugodtak.

A Han Kuang gyakorlatot 1984 óta rendezik meg.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Itt az új magyar vásárlási őrület: egyre több helyről távozhatunk fizetés nélkül

Erősen megoszlanak a vélemények a „buy now, pay later” (BNPL) jelenségről. Egyesek a vásárlói élményt forradalmasító üzleti lehetőséget, mások csak az áruhitel újrafestett változatát látják benne. Tény, hogy nálunk is sikerült mára megvetnie a lábát: fél év alatt ötszörösére ugrott azon online kereskedelmi helyek, webáruházak aránya Magyarországon, amelyek ezt az újfajta halasztott vagy részletfizetési lehetőséget kínálják. A finanszírozói oldalon már három magyar céget és két multit is találunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×