eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pexels.com

Újabb hullámok a berlini migránsozós strandbotrányban

Megnyitott a verekedések és zaklatások miatt bezárt berlini strand, szigorítottak a belépétetésen és az ellenőrzésen, de ezzel a problémát még nem sikerült megszüntetni.

Berlin híres multikulturális negyedének immár nemcsak híres, hanem az elmúlt hetekben hírhedtté is vált strandja, a neuköllni Columbiabad ismét kinyitott. A múlt héten néhány napra bezárt a többnyire migráns hátterű vendégek " garázdálkodásai" miatt. A hatóságok szerint verekedtek, nőket zaklattak, és rendkívüli szemetet hagytak maguk után. A személyzet nagy része pedig "tehetetlenségre" hivatkozva átmenetileg beteget jelentett.

Hasonló, noha kisebb méretű atrocitások voltak Kreuzberg negyedének egyik strandján, sőt több német város különböző strandjain is. A neuköllni immár újból fogadja a látogatókat, a hatóságok azonban szigorú biztonsági intézkedéseket hoztak. Így a vendégeknek már a bejáratnál arcképes igazolványt kell felmutatni, és megerősítették a rendőri jelenlétet. Az intézkedés a 14 év felettiekre vonatkozik, nekik útlevelet, személyazonossági vagy diákigazolványt kell felmutatni. A cél a biztonságos strandolás lehetővé tétele, a személyzet tehermentesítése, de mindenekelőtt az azonosítás megkönnyítése lehetséges garázda cselekmények esetén

Az intézkedés ugyanakkor felzúdulást keltett azok körében, akik a múltban is a "békés strandolók" köréhez tartoztak.

Sokan közülük úgy vélekedtek, hogy a különböző garázda cselekményekre készülőket a bejáratnál követelt igazolvány sem fogja visszatartani. Volt aki azt kifogásolta, hogy túlságosan zavaró a biztonsági őrök nagy száma. Többen felvetették, hogy a rend fenntartását fiatal önkéntesekre kellene bízni.

Az RBB (Rundfunk Berlin-Brandenburg) közszolgálati médium arra emlékeztetett, hogy a németországi strandokon garázda cselekmények a koronavírus-járvány előtt is voltak, a járványt követően ugyanakkor számuk visszaesett. Az idei adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy ez a szám ismét jelentősen emelkedni fog. A beszámolóból kitűnt, hogy a németországi strandokon korábban a "legszigorúbb " biztonsági intézkedés a kitiltás volt. A hatóságok most arra számítanak, hogy ezek száma idén emelkedni fog. A koronavírus-járvány előtti méreteket azonban a történtek ellenére idén sem éri el.

A legrégebbi német hetilap, a Stern úgy értékelte, hogy noha az érzelmek a legutóbbi botrányok után magasra csaptak, az elmúlt évekhez képest nem lehet a helyzet drámai eszkalálódásáról beszélni. A berlini rendőrég szóvivője az újságnak azt mondta, hogy a végső számokkal meg kell várni a szezon végét. A Stern hangsúlyozta, hogy mindez azonban nem terelheti el a figyelmet a helyzet súlyosságáról.

Az újság utalt a strandok személyzetének túlterheltségére, és nem utolsósorban arra, hogy a hatályos rendszabályokat az érintettek rendszerint figyelmen kívül hagyják. A leleplezett garázda cselekmények valójában csak a jéghegy csúcsát jelentik – hangoztatta a lap.

A tanulságok levonása ugyancsak folyamatban van. A politikusok körében vita folyik arról, hogy a garázdálkodókat a jövőben milyen szigorral, illetve milyen intézkedésekkel büntessék. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az életbe léptetett biztonsági intézkedések mennyire hatékonyak.

A tanulságok levonása ugyancsak folyamatban van. A politikusok körében vita folyik arról, hogy a garázdálkodókat a jövőben milyen szigorral, illetve milyen intézkedésekkel büntessék. Megoszlanak a vélemények arról, hogy az életbe léptetett biztonsági intézkedések mennyire hatékonyak.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×