eur:
386.79
usd:
356.38
bux:
66120.54
2024. február 22. csütörtök Gerzson
Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

"Nincs, de van, csak megbukott" - érdekes párbeszéd a két elnök között

Megbukott az orosz erők Ukrajnából való kiszorítására június elején indított ukrán ellentámadás - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron folytatott megbeszélése során.

"Nincs ellentámadás" - mondta Lukasenka a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, de Putyin félbeszakította, és azt mondta, hogy "van, de kudarcot vallott".

Putyin és Lukasenka először találkozott azóta, hogy csaknem egy hónapja a Wagner orosz katonai magánvállalat zendülést hajtott végre, amelynek befejezésében a fehérorosz vezető közvetítő szerepet játszott.

A szentpétervári eszmecsere során Putyin azt mondta, hogy a két vezető "másfél, két napot" fog szentelni a kétoldalú megbeszéléseknek. A napirenden "a térség biztonsága" szerepel - hangoztatta.

A Wagner-csoporttal kapcsolatban létrejött megállapodásban a Wagner-harcosoknak felajánlották, hogy választhatnak: szerződést kötnek az orosz reguláris hadsereggel, vagy visszatérnek a civil életbe, vagy Fehéroroszországba mennek. Azóta a zsoldoshadsereg néhány harci tapasztalatot szerző embere már megérkezett az Oroszországgal szomszédos államba.

Lukasenka vasárnap biztosította Putyint arról, hogy "megtartja" a Wagner magánhadsereget Fehéroroszország középső részén, azt állítva, hogy "ellenőrzése alatt tartja a helyzetet". "Fárasztóvá kezdtek válni. Azt követelik, hogy +menjünk Nyugatra+ (...) Varsóba, (a délkelet-lengyelországi) Rzeszówba" - mondta Lukasenka. "De természetesen Fehéroroszország középső részén tartom őket, ahogy megállapodtunk" - tette hozzá a fehérorosz vezető.

Lukasenka egyúttal azzal vádolta meg Varsót, hogy "területeket akar szerezni" Nyugat-Ukrajnában, amit "elfogadhatatlannak" nevezett.

A megbeszélés után Putyin és Lukasenka a Szentpétervár melletti Kronstadtban meglátogatta a helyi székesegyházat és a hajózás történetének szentelt múzeumot, majd együtt mentek az utcára és fotózkodtak az emberekkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.02.22. csütörtök, 18:00
Schiffer András
ügyvéd, volt országgyűlési képviselő
Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Vészesen fogynak az ukrán tartalékok, patthelyzetben az EU az ukrán utánpótlásokkal kapcsolatban – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

A nyugati szövetségesek a háború eleje óta nem képesek megfelelően ellátni Ukrajnát a megígért mennyiségű fegyverrel, ez pedig egyre kritikusabb helyzetet teremt a frontvonalakon – írja az orosz állami TASZSZ. Az uniós nagykövetek szerdai megbeszélésén patthelyzet alakult ki az Európai Békekeret (EPF) további 5 milliárd euróval történő kiegészítéséről és egy Ukrajnának külön erre a célra szánt ugyanekkora alap létrehozásáról. A „francia-német blokád” egyelőre megbénította az egyeztetéseket. Németország nyitott a kompromisszumra, rugalmasságot javasolva, hogy az Ukrajnának nyújtott kétoldalú adományait részben beszámítsák az EPF-alaphoz való hozzájárulásokba. Franciaország viszont kitart amellett, hogy az európai fegyvergyártóktól vásároljanak új eszközöket a tagállamok – derül ki a Politico beszámolójából. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×