eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Ukrán katonák egységük állásában, a kelet-ukrajnai Donyecki területen húzódó fronton 2023. július 14-én, az Ukrajna elleni orosz háború alatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Oleh Petraszjuk

"Nincs, de van, csak megbukott" - érdekes párbeszéd a két elnök között

Megbukott az orosz erők Ukrajnából való kiszorítására június elején indított ukrán ellentámadás - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök fehérorosz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával Szentpéterváron folytatott megbeszélése során.

"Nincs ellentámadás" - mondta Lukasenka a TASZSZ orosz hírügynökség szerint, de Putyin félbeszakította, és azt mondta, hogy "van, de kudarcot vallott".

Putyin és Lukasenka először találkozott azóta, hogy csaknem egy hónapja a Wagner orosz katonai magánvállalat zendülést hajtott végre, amelynek befejezésében a fehérorosz vezető közvetítő szerepet játszott.

A szentpétervári eszmecsere során Putyin azt mondta, hogy a két vezető "másfél, két napot" fog szentelni a kétoldalú megbeszéléseknek. A napirenden "a térség biztonsága" szerepel - hangoztatta.

A Wagner-csoporttal kapcsolatban létrejött megállapodásban a Wagner-harcosoknak felajánlották, hogy választhatnak: szerződést kötnek az orosz reguláris hadsereggel, vagy visszatérnek a civil életbe, vagy Fehéroroszországba mennek. Azóta a zsoldoshadsereg néhány harci tapasztalatot szerző embere már megérkezett az Oroszországgal szomszédos államba.

Lukasenka vasárnap biztosította Putyint arról, hogy "megtartja" a Wagner magánhadsereget Fehéroroszország középső részén, azt állítva, hogy "ellenőrzése alatt tartja a helyzetet". "Fárasztóvá kezdtek válni. Azt követelik, hogy +menjünk Nyugatra+ (...) Varsóba, (a délkelet-lengyelországi) Rzeszówba" - mondta Lukasenka. "De természetesen Fehéroroszország középső részén tartom őket, ahogy megállapodtunk" - tette hozzá a fehérorosz vezető.

Lukasenka egyúttal azzal vádolta meg Varsót, hogy "területeket akar szerezni" Nyugat-Ukrajnában, amit "elfogadhatatlannak" nevezett.

A megbeszélés után Putyin és Lukasenka a Szentpétervár melletti Kronstadtban meglátogatta a helyi székesegyházat és a hajózás történetének szentelt múzeumot, majd együtt mentek az utcára és fotózkodtak az emberekkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Nagyot mentek az amerikai tőzsdék

Felemás hangulatban telt a kereskedés reggel Ázsiában, de az európai tőzsdéken már látszik némi hangulatjavulás a hét korábbi részében látott eséshez képest. Megérkeztek ma a havi amerikai PCE-adatok, amelyek a várakozásoknak megfelelően az infláció további lassulását mutatták, ám mivel a tegnap megjelent második negyedéves adat már magában foglalta a júniust is, így nagy meglepetése nem lehetett számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×