eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
MT-LB szovjet/orosz páncélozott szállítójármű. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Wikipédia

Bemutatjuk az oroszok sufnituning tankját - videó

Az ukrajnai háborúban néha egészen elképesztő fegyvereket is bevetnek már az oroszok.

A közösségi médiában már több fénykép és videó is megjelent olyan összeeszkábált harcjárművekről, amelyekkel az oroszok a hatalmas veszteségeiket próbálják pótolni. Mivel rengeteg régi MT-LB lánctalpas járművel rendelkeznek, többnyire ezekre szerelnek különféle tűzfegyvereket. Akad olyan is, amelyikre hajófedélzeti fegyvert applikáltak, ám most szintet léptek a harcjármű-tuningolásban.

A Twitteren megjelent videón egy olyan MT-LB látható, amelynek tetőpáncéljára egy 100 milliméteres ágyút szereltek. Ekkora tűzfegyvert eddig még nem építettek az öreg lánctalpasra. A múlt század hatvanas éveiben tervezett jármű az egykori Varsói Szerződés hadseregeinek egyik legsokoldalúbb, nagy számban alkalmazott, lánctalpas vontató és páncélozott szállító eszköze volt.

Az ágyú ugyancsak nem mai darab. Az MT-12 Rapira páncéltörő löveget is az 1960-as években tervezték, és szintén nagy mennyiséget gyártottak belőle. Bár elég sikeres fegyvernek bizonyult, volt egy óriási hibája.

Mivel egy kisebb kaliberű vontatott ágyú talpára szerelték, hajlamos volt a borulásra. Ezért terepen csak legfeljebb 15 km/h sebességgel volt szabad húzni.

A Twitteren közzétett videóból azonban nem derül ki egyértelműen, hogy a tuning-páncélost igazi harcban vetették-e be, vagy csak propaganda célból készült a felvétel.

Az eredetei MT-LB-t a ma már Ukrajnához tartozó harkovi traktorgyárban tervezték és építették a szovjet hadsereg számára. Ukrajna függetlenné válása után tovább folyt a járművek gyártása, és még polgári változatot is készítettek az úszóképes páncélosból.

A háború kitörése után az ukránok is felszerelték az öreg járműveket a legkülönfélébb fegyverekkel, ám ezeket többnyire csak védelemben használják.

Címlapról ajánljuk
Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

Kiss László: „a szegény japán ember űrtávcsöve” egy világrekorder csúcsműszer

A vadonatúj földi obszervatórium számos előnye közt az egyik, hogy ezerszer olcsóbb volt a James Webb űrteleszkópnál, és az sem elhanyagolható, hogy ha elromlik, oda lehet menni megjavítani - fogalmazott Kiss László csillagász, akadémikus az InfoRádióban, bemutatva a TAO-t. Megjegyezte: persze azt ne gondolja senki, hogy a kutatók az Atacamába fognak járni, távolról, az interneten, kamerákon megy szinte minden.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×