eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Nyitókép: Bucsy Levente / Infostart

Szieszta: Tipikus német szokás?

A nagy nyári melegben Sienában világosodott meg a német egészségügyi miniszter. Szieszta, tipikus német szokás?

A közismert mondással ellentétben ezúttal "a szomszédba ment" a német egészségügyi miniszter egy újabb, a rettentő hőség elleni védelmet szolgáló javaslatért. Karl Lauterbachot – aki jelenleg az észak-olaszországi Toszkánában turistáskodik – lenyűgözte egy sienai templom. Üzenetéből kitűnt, hogy nem csak építészetileg. Rögtön felvetette, hogy a templomokat a rendkívüli melegben "hűsölés" céljából is nyitva kellene tartani. A német egyházak megértően reagáltak a miniszter indítványára.

A rendkívüli hőhullámok idején a templomoknak egész nap nyitva kellene tartaniuk – fogalmazott egy sienai bazilikából küldött Twitter-üzenetében a miniszter, aki szerint az embereknek a hőség ellen is védelmet nyújthatnak.

A Twitter-használók sokan egyetértettek a miniszter javaslatával, sokakat ugyanakkor meglepett az indítvány.

A német egyházak úgy értékelték, hogy az egészségügyi miniszter ténylegesen "nyitott kapukat" dönget.

Üdvözölték az indítványt, amely megítélésük szerint a templomok látogatására is ösztönöz.

A Német Evangélikus Egyház (EKD) szóvivője hangsúlyozta, hogy a templomok nyitva állnak az imádkozás, az áhítat, de a hőség elleni védekezés céljából is. A Német Püspöki Konferencia szóvivője ugyanakkor arra emlékeztetett, hogy szinte valamennyi templom nappal nyitva tart, legyen szó bármelyik évszakról. Hasonlóan foglalt állást az aacheni püspökség is. A kölni – egyben a legnagyobb német – egyházmegye szóvivője szintén hangsúlyozta, hogy a templomoknak lehetőség szerint mindig minden ember előtt nyitva kell állniuk "akár imára, akár elcsendesedésre, akár mély lélegzetvételre". Ez télen ugyanolyan fontos, mint nyáron – jelentette ki a szóvivő, a kölni egyházmegye ezért támogatja "a nyitott templomok kezdeményezést".

A rendkívüli hőséghelyzet szülte ugyanakkor azt a másik rendkívüli javaslatot, amellyel a német közegészségügyben dolgozó orvosok szövetsége (BVÖGD) állt elő. A szövetség indítványozta, hogy a hőség miatt

"a déli órákban a déli országok mintájára" Németországban is sziesztát kellene tartani.

"A korai kelés, a reggeli produktív munka és a déli szieszta olyan koncepció, amelyet a nyári hónapokban nekünk is be kellene vezetnünk" – hangoztatta a szövetség elnöke. A rendkívüli melegben a déli országok munkamódszereit kellene követnünk – hangoztatta Johannes Niessen. Intenzív hőségben az emberek nem olyan hatékonyak, mint általában – fogalmazott az elnök, aki szerint az éjszakai lehűlés elmaradása rossz alvást eredményez, és mindez koncentrációs problémákhoz vezet.

A szövetség szerint ezért a legbonyolultabb munkát a reggeli órákban kellene elvégezni. Ezenkívül elegendő ventilátorra és könnyebb ruházatra van szükség, még akkor is, ha ez utóbbi ellentétes az irodai öltözködési szabályokkal – hangoztatta az elnök. "Az íróasztal alatti hideg lábfürdő másik módja annak, hogy lehűljön az ember" – ajánlotta, azt azonban hozzátette, hogy ez az indítvány csak az otthoni munkára vonatkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×