eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Szimpla elütésekből hatalmas titkosszolgálati fiaskó lett

Bár az amerikai katonák általában csak egy-két bizonyos betűt tévesztenek el a saját céges email címeik begépelése során, ez azonban bőven elég több millió titkos email kiszivárgásához.

Kiderült, hogy az amerikai hadsereg véletlenül több millió titkos emailt szivárogtatott ki, ami komoly nemzetbiztonsági kockázattal jár – írja a vg.hu a Financial Times cikke alapján.

A problémát először Johannes Zuurbier, egy holland internetes vállalkozó fedezte fel közel egy évtizeddel ezelőtt, akinek szerződése van Mali országdoménjének, azaz internetes azonosítójának a kezelésére.

Az történt, hogy sok millió katonai emailt, köztük érzékeny diplomáciai dokumentumokat, adóbevallásokat, jelszavakat és vezető tisztek utazási, személyes adatait tartalmazó terveket irányított át tévesen az afrikai Maliba az amerikai hadsereg, mivel a belső rendszerük felhasználói gyakran rossz címet adnak az üzeneteiknek. Az amerikai katonai email-címek ugyanis „.MIL”-re végződnek elgépelések miatt azonban az üzenetek gyakran az „.ML” doménre érkeznek, amely Mali azonosítója.

Bár egy évtizede fennálló, súlyos problémáról van szó, Zuurbier sorozatos figyelmeztetései süket fülekre találtak az Egyesült Államokban, így hivatalos gyűjtésbe kezdett, hogy rávegye az amerikaiakat a hiba kijavítására. A holland vállalkozónak csak január óta több mint százezer ilyen üzenet került a birtokába, amelyeket július elején el is küldött az amerikai kormánynak.

A hiba eddig csak kellemetlen volt, ám az „.ML” domén irányítása azonban hamarosan visszakerül az Oroszországgal szoros szövetségben álló mali kormányhoz, miután a holland vállalkozó tízéves szerződése lejárt.

Bár az üzenetek nagy része spam, és ritka, hogy titkosított dokumentumokat ezen keresztül küldjenek el, a benne szereplő adatok azonban rendkívül érzékenyek lehetnek. Az emailek tartalmaznak orvosi adatokat és röntgenfelvételeket; személyazonossági okmányokat és a velük kapcsolatos privát információkat; hajók és bázisok legénységi és felszerelési listáit; valamint kül- és belföldi utazások programjait is, amiben még James McConville tábornok, az amerikai hadsereg volt vezérkari főnöke is érintett.

A mali hatóságok pedig a mai naptól kezdve összegyűjthetik a félreirányított emaileket, a tartalmukat szabadon kezelhetnék, és akár az Egyesült Államok ellenségeinek, például Oroszországnak is átadhatnák. S mivel az USA többszöri figyelmeztetés után sem javította ki a hibát, Zuurbier, az amszterdami székhelyű Mali Dili ügyvezető igazgatója most nyilvánosságra hozta a nemzetbiztonsági ügyet.

Az ügy kifejezetten kellemetlen az Egyesült Államok számára, amelynek még mindig a tavasszal kiszivárogtatott Pentagon-iratok következményeivel kell foglalkoznia. Azonban az akkor nyilvánosságra hozott dokumentumok szinte csak az amerikaiaknak okoztak problémát; a Maliba küldött üzenetek már az USA szövetségeseit is veszélybe sodorhatják.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Listán mutatjuk meg Európa legunalmasabb múzeumait

Nemrég tettük közzé azt a szubjektív listát, ami bemutatja a világ tíz legunalmasabbnak tartott városát. Ezt folytatva egy amerikai tanulmány a világ száz legunalmasabb turista látványosságát gyűjtötte össze. A felmérés több mint 60 millió Google-visszajelzés alapján közel 3300 népszerű turisztikai látványosságot vizsgált meg, és gyűjtötte össze kulcsszavak alapján a 100 legunalmasabbat. Ezek közül most azokat az európai látványosságokat mutatjuk be, melyek felkerültek a kétes dicsőségű listára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×