eur:
389.3
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A NATO emblémáját formázó szobor a szervezet brüsszeli székháza előtt 2022. november 16-án. A tagországok nagykövetei rendkívüli ülésre gyűltek össze, miután az előző nap feltehetőleg orosz gyártmányú rakéta robbant fel a kelet-lengyelországi Przewodów falu egyik gabonasilójában, és két embert megölt. Az eset Oroszország Ukrajna elleni háborúja alatt történt.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

A NATO bekeményít a Baltikumban is

Kanada és Lettország megállapodást írt alá a lettországi NATO-zászlóalj megerősítéséről.

Krisjanis Karins lett miniszterelnök erről kanadai kollégájával, Justin Trudeau-val állapodott meg.

A lettországi Adaziban lévő katonai bázison tartott tájékoztatóján Karins hangsúlyozta: egy évvel ezelőtt a madridi NATO-csúcson közösen úgy döntöttünk, hogy ezeket a zászlóaljakat (Lettországban, Észtországban, Litvániában és Lengyelországban harcképes dandár szintjére kell emelni, és megerősíteni. A védelmi miniszterek aláírtak egy átfogó ütemtervet arról, hogyan és mikor fog ez megtörténni Lettországban - tette hozzá.

Trudeau elmondta, hogy Kanada maximum 1200 további katonát telepít Lettországba. "Több mint kétszeresére növeljük jelenlétünket, hogy szolgáljuk és megvédjük a demokráciát és a jogállamot" - mondta a miniszterelnök.

Kanada vezetésével jelenleg egy 1700 fős "könnyű" NATO-zászlóalj állomásozik Lettországban.

A kanadai kormányfő azelőtt látogatott el a balti országba, hogy kedden és szerdán a szomszédos Litvánia fővárosában, Vilniusban részt vesz a NATO-csúcstalálkozón.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×