eur:
389.69
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Légi felvétel kiirtott erdőkről az Amazonas-medencében lévő a brazíliai Porto Velho közelében 2019. augusztus 23-án. A Föld tüdejének is nevezett amazonasi esőerdő a legnagyobb a világon. Létfontosságú a szén-dioxid elnyelésében, ezáltal lassítja a globális felmelegedést. Hozzávetőleg egymillió őslakos és hárommillió növény- és állatfaj él a vidéken. 2019-ben rekordszámú, több mint 72 ezer erdőtüzet észlelt az Amazonas vidékén a térség őserdeit megfigyelő Brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE). Ez 83 százalékkal több, mint amennyit 2018 azonos időszakában jegyeztek fel, és a legmagasabb szám 2013 óta. Az erdőtüzek nem ritkák a száraz időszakban, de a gazdák szándékosan is felgyújtanak erdőterületeket, hogy illegálisan irtsák a fát legelők létrehozása céljából.
Nyitókép: MTI/EPA-EFE/Joedson Alves

Jelentősen visszavett az erdőirtásból Brazília

Harmadával csökkent az erdőirtás Brazíliában azóta, hogy januárban hivatalba lépett Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök - közölte a helyi kormány.

Amazónia brazíliai részén műholdfelvételek szerint 2649 négyzetkilométer erdőt vágtak ki január és június között, míg tavaly ugyanebben az időszakban 3988 négyzetkilométer fás területet taroltak le.

Marina Silva brazil környezetvédelmi miniszter újságíróknak elmondta: az erdőirtás folyamatosan csökkenő tendenciát mutat az Amazonas régióban. Júniusban különösen markáns, 41 százalékos volt a visszaesés az előző év első nyári hónapjához képest. Silva szerint mindez Lula klímaváltozás és erdőirtás elleni küzdelmének köszönhető.

A baloldali Lula januárban azzal az ígérettel vette át az elnöki tisztséget, hogy véget vet elődje, a jobboldali Jair Bolsonaro alatt tapasztalt környezetpusztításnak. Bolsonaro elnöksége alatt, 2019 és 2022 között 75 százalékkal nőtt az erdőirtás az elmúlt évtized átlagához képest.

Júniusban Lula átfogó természetvédelmi tervet mutatott be az Amazonasra vonatkozóan. Ebben egyebek között az illegálisan használt területek felének lefoglalását, valamint a természetvédelmi területek hárommillió hektárral való kiterjesztését vázolta fel.

Az Amazonas-medencén – amely India területének kétszerese – kilenc ország osztozik, kétharmada Brazíliában található. A terület a világ kevés fennmaradt nagy őserdeinek egyike, és több növény-, illetve állatfajnak ad otthont, mint bármely más élőhely a Földön. Az Amazonas őserdeje hatalmas mennyiségű szén-dioxidot köt meg, így fontos szerepet tölt be az éghajlatváltozás elleni küzdelemben.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×