eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
2019. december 19-én Luxembourgban készített kép Európai Unió Bíróságának, a Curiának a bejáratáról. A bíróság 2020. július 16-án érvénytelenítette az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást. A Facebook közösségi portált érintő ítéletében a luxembourgi székhelyű uniós bíróság kimondta, hogy a nemzeti törvényhozóknak szigorúbb intézkedéseket kell tenniük a felhasználói adatok továbbítása terén a magánélet védelme érdekében.
Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand

Döntött a bíróság: egyetlen esetben fosztható meg valaki a menekültstátuszától

Az európai uniós tagállamok megfoszthatják védett státuszuktól azokat a menekülteket, akik súlyos bűncselekményeket követnek el, és veszélyt jelentenek a társadalomra nézve – szögezte le az Európai Unió Bírósága csütörtöki határozatában.

„Az érintettnek egyebek között valódi, közvetlen és kellően súlyos veszélyt kell jelentenie a társadalom valamely alapvető érdekére, és a határozatnak meg kell felelnie az arányosság elvének” – áll a luxemburgi székhelyű testület ítéletében.

Az uniós bíróság ugyanakkor hozzátette: az, hogy a menekültstátusszal rendelkező személy súlyos bűncselekményt követett el befogadó országában, és ezért jogerősen elítéltek, nem jelentheti a menekültstátusz automatikus megvonását. Megállapítást kell, hogy nyerjen az is, hogy az illető veszélyt jelent a tartózkodási helye szerinti tagállam társadalmára.

A veszélyesség foka nem állapítható meg olyan különálló bűncselekmények halmazata révén, amik közül önmagában véve egyik sem minősül különösen súlyosnak.

A határozatban kiemelték: az illetékes hatóságok feladata, hogy minden egyes esetben értékeljék az ügy sajátos körülményeit. Ha az uniós jog által megállapított két feltétel teljesül, a tagállamnak lehetősége van arra, hogy visszavonja a menekülti jogállást, ugyanakkor nem köteles élni ezzel az eszközzel – áll a dokumentumban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×