eur:
389.7
usd:
363.56
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
M2 Bradley amerikai lövészpáncélosok Ukrajnában. Forrás:Twitter/Zlatti71
Nyitókép: Forrás:Twitter/Zlatti71

Az amerikai csodafegyverek negyede már odaveszett az ukrán fronton – mutatjuk, miért

Az M2 Bradley a veszteségek ellenére elég sikeres fegyver. Szakértők elemzik, mi okozhatja a magas veszteségi arányt.

Az Egyesült Államok – hosszas halogatás után – mégiscsak küldött 109 darabot a legkorszerűbb gyalogsági harcjárműveiből. Az ukrán ellentámadás során azonban ezekből bizonyíthatóan 27 darab már odaveszett. Ezt az Oryx internetes portál közölte, amely csak olyan veszteségeket ismer el, amelyek képekkel vagy videóval dokumentálhatók, sőt az úgynevezett geolokáció révén még a helyszín is azonosítható. Nem kizárt azonban, hogy a legkorszerűbbnek tartott amerikai lövészpáncélosokból ennél több került a veszteséglistára.

Több nyugati szakértő is azt a kérdést feszegeti, vajon ez azt jelenti-e, hogy az M2 Bradley-ket túlértékelték, vagy más magyarázata van az aránytalanul nagy veszteségnek. A válasz a legtöbb vélemény szerint összetett.

A WATM hírportál az amerikai hadsereg egyik tisztjétől érdeklődött a lehetséges okok felől. Josh Kilian százados, egy felderítő szakasz parancsnokaként maga is harcolt Irakban M2 Bradley-vel. A kapitány arra emlékeztetett, hogy amikor az első Öböl-háború idején először vetették harcba az amerikai hadsereg legújabb lövészpáncélosait, az M2 Bradley-k rendkívül eredményesnek bizonyultak.

M2 Bradley valahol az iraki sivatagban. Forrás:Wikipédia
M2 Bradley valahol az iraki sivatagban. Forrás:Wikipédia

Több iraki harcjárművet semmisítettek meg, mint az M1 Abrams tankok, miközben mindössze három veszett csak oda. A második Öböl-háborúban aztán már súlyosabbak voltak a Bradley-k veszteségei – közölte az amerikai tiszt. Mint mondta, a legtöbb Bradley-vel az úgynevezett improvizált robbanó eszközök (IED) végeztek, amelyek könnyen átütötték a járművek vékony haspáncélját.

Az M2 Bradley-k a második Öböl-háborúban már lényegesen nagyobb  veszteségeket szenvedtek, mint korábban. Forrás: U.S. Army
Az M2 Bradley-k a második Öböl-háborúban már lényegesen nagyobb veszteségeket szenvedtek mint korábban. Forrás: U.S. Army

Ezeket a harci tapasztalatokat alapul véve fejlesztették tovább az M2 Bradley-ket és így jött létre az egyik legújabb változat, az M2A2 Bradley ODS-SA, amiből az év elején 109 darabot Ukrajna is kapott. A közelmúltban elszenvedett ukrán veszteségekkel kapcsolatban Kilian százados elmondta, hogy nagyon nem mindegy mennyire felkészültek a katonák és főleg az őket vezető parancsnokok. Úgy vélte, hogy a Bradley legújabb változata kitűnő fegyver, csak jól kell tudni használni.

A veszteségek okairól nemrég a brit vezérkar főnöke is elmondta véleményét. Sir Tony Radakin tengernagy szerint az oroszok a vártnál sokkal kiterjedtebb aknamezőket létesítettek, amik bizony alaposan megritkították az ukrán páncélosokat. Emellett a légi támogatás hiánya miatt is aránytalanul nagyok a támadók veszteségei.

Kilőtt ukrán Leopard 2-es harckocsik és M2 Bradley lövészpáncélosok. Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium
Kilőtt ukrán Leopard 2-es harckocsik és M2 Bradley lövészpáncélosok. Forrás: Orosz Védelmi Minisztérium

A védekező oroszok emellett kiterjedten használják a csapásmérő drónjaikat, amelyek közül különösen a a Lancet-3 bolyongó lőszerek szednek sok áldozatot. Ezek a páncéltörő harci résszel szerelt drónok indítást követően önállóan "kóborolnak" a harcmező felett és ha alkalmas célpontot találnak, akkor rázuhannak és megsemmisítik.

Az M2 Bradley-k közül is többet ilyen öngyilkos drónok lőttek ki. Illetve egyáltalán nem biztos, hogy még egy közvetlen becsapódás is a jármű végzetét jelenti. A már idézett WATM bemutatott egy olyan M2 Bradley-t, amit egy orosz GRAD sorozatvető rakétája telibe talált.

Az orosz GRAD sorozatvető által telibe talált M2 Bradley  a javító műhelyben. Forrás:Hanna Maliar/Telegram
Az orosz GRAD sorozatvető által telibe talált M2 Bradley a javító műhelyben. Forrás:Hanna Maliar/Telegram

A bennülök ennek ellenére túlélték a támadást, a Bradley pedig javítható maradt. Josh Kilian százados is azt emelte ki, hogy az amerikai harcjármű túlélőképessége, illetve a szállított lövészek védelme sokkal jobb mint bármelyik szovjet/orosz eredetű lövészpáncélosé. Ezenkívül pontosabb és hatékonyabb a fegyverzete is.

Persze a háború mindig áldozatokkal jár, a támadók veszteségei pedig általában jóval nagyobbak, mint a védőké. Kilőhetetten páncélos pedig nincs. De ettől még az M2 Bradley remek fegyver, amely kétségtelenül minőségi ugrást jelent az ukrán fegyveres erőknél – hangsúlyozza több nyugati szakértő is.

Mindenesetre az Egyesült Államok kormánya már bejelentette, hogy újabb 15 darab M2 Bradley-t küld Ukrajnába a veszteségek pótlására.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×