eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
F-35A, izraeli légierő, ötödik gebnerációs vadászgépei. Forrás:Twitter/Spriter
Nyitókép: Forrás:Twitter/Spriter

Izrael ismét a legújabb amerikai harcigépekből vásárol

További huszonöt F-35-ös vadászrepülőgépet vesz Izrael az Egyesült Államoktól hárommilliárd dollárért (1025 milliárd forint).

A fegyverüzlet után összesen hetvenöt F-35-ös, nehezen felderíthető gépe lesz Izraelnek. Ezeket három repülőszázadban fogják üzemeltetni.

A gépek árát az Egyesült Államok Izraelnek nyújtott, katonai célra szánt pénzügyi segélyéből fedezik. A fegyverüzlettel Joáv Galant védelmi miniszter elfogadta Herci Halevi vezérkari főnöknek és Tomer Barnak, a légierő parancsnokának a javaslatát.

Az F-35-öst ötödik generációs vadászgép, amely képes úgy repülni, hogy az ellenség radarrendszerei ne tudják érzékelni.

A lopakodó képesség azonban csak akkor teljes, ha a gép a fegyvereit a belső térben hordozza, ez viszont korlátozza az egy bevetésre vihető rakéták vagy bombát számát. Amennyiben nincs szükség arra, hogy a gép az ellenséges lokátorok számára szinte észrevehetetlen legyen, úgy a fegyverzetet a szárnyak alatti pilonokra is erősíthetik, így jelentősen nőhet a hasznos terhelés - emlékeztetett a Háárec című újság hírportálja a fegyverüzletet ismertetve.

Tavaly decemberben az izraeli hadsereg amerikai szakértői javaslatra letiltotta tizenegy F-35-ös vadászgépének indítását, miután egy hasonló repülőgép lezuhant az Egyesült Államokban. Ezután célzottan megvizsgálták az izraeli flottát, hogy kizárják a meghibásodás lehetőségét Izraelben.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×