eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j2) és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (b3) az Európai Unió tagországai állam- és kormányfőinek kétnapos tanácskozásán Brüsszelben 2023. június 29-én. Balról Krisjanis Karins lett miniszterelnök (b, takarásban) és Olaf Scholz német kancellár (b2), középen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (j3), jobbról Robert Golob szlovén miniszterelnök (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Az EU elkötelezett Oroszország felelősségre vonása mellett

Az Európai Unió elkötelezett amellett, hogy felelősségre vonják Oroszországot az Ukrajna elleni háború miatt – jelentették ki a tagállamok állam-, illetve kormányfői a kétnaposra tervezett uniós csúcstalálkozó első munkanapját követően elfogadott és az interneten is közzétett zárónyilatkozatukban péntek hajnalban.

A brüsszeli EU-csúcson elfogadott, az ukrajnai háborúval foglalkozó zárónyilatkozatukban az Európai Tanács tagjai ismételten elítélték Oroszország Ukrajna elleni háborúját, ami – mint írták – megsérti az ENSZ Alapokmányát. Kijelentették: az unió mindaddig pénzügyi, gazdasági, humanitárius, katonai és diplomáciai támogatást nyújt Ukrajnának és népének, ameddig csak kell.

„Az Európai Unió fenntartható katonai támogatást is nyújt Ukrajnának, és hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a tagállamok továbbra is erőfeszítéseket tegyenek Ukrajna sürgető katonai és védelmi szükségleteinek kielégítésére, az egyes tagállamok biztonság- és védelmi politikájának sérelme nélkül, és figyelembe véve valamennyi tagállam biztonsági és védelmi érdekeit” – fogalmaztak.

Az Európai Tanács elítélte a dél-ukrajnai herszoni területen lévő, jelenleg orosz ellenőrzés alatt álló Nova Kahovka-i víztározója gátjának felrobbantását, és hangsúlyozták: az Európai Unió és tagállamai készen állnak arra, hogy az esettel kapcsolatban további támogatást nyújtsanak az ukrán népnek. A tagállami vezetők elítélték az ukrán gyermekek és más civilek Oroszország általi jogellenes elhurcolását Oroszországba és Fehéroroszországba, és felszólították mindkét országot, hogy haladéktalanul biztosítsák az érintettek biztonságos visszatérését.

Kiemelték: az EU fokozza diplomáciai erőfeszítéseit annak érdekében, hogy a lehető legszélesebb körű nemzetközi támogatást biztosítson Ukrajna békeformulája elveinek és célkitűzéseinek.

„Ukrajna átfogó, igazságos és tartós békéjét célzó bármely kezdeményezésnek az ország függetlenségének, önállóságának és területi egységének teljes tiszteletben tartásán kell alapulnia”

– fogalmaztak.

Az Európai Tanács üdvözölte a népirtás, az emberiesség elleni bűncselekmények, a háborús bűnök és más nemzetközi bűncselekmények kivizsgálása és üldözése terén folytatott nemzetközi együttműködésről szóló egyezmények elfogadását, és csatlakozásra ösztönözte a világ valamennyi országát.

Közölték, az Európai Tanács megvitatta az Oroszországra nehezedő nyomás további növelésére irányuló erőfeszítéseket annak érdekében, hogy gyengítsék Moszkva háborús képességét, többek között szankciók, azok teljes és hatékony végrehajtása, valamint kijátszásuk megakadályozása révén.

Az Európai Tanács aggodalmát fejezte ki az ukrán gabona fekete-tengeri szállítása biztosítását célzó uniós kezdeményezés megvalósulásának folyamatos lassulása miatt, és a szállítás gyors újraindítására szólított fel. „Az EU szolidaritási folyosója továbbra is fontos szerepet játszik a globális élelmezésbiztonság szavatolásában” – írták.

Az uniós tagállamok vezetői megerősítették elkötelezettségüket az ukrajnai háború miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerültek támogatása mellett, beleértve a megfelelő és rugalmas pénzügyi támogatást azoknak a tagállamoknak, amelyek a legnagyobb terhet viselik a menekültek egészségügyi, oktatási és megélhetési költségeiből. Bírálták továbbá, hogy Irán és Fehéroroszország továbbra is katonai támogatást nyújt az orosz agresszióhoz.

„Fehéroroszországnak nem szabad engednie, hogy orosz fegyveres erők állomásozzanak területén, Iránnak pedig fel kell hagynia a drónok Oroszországba szállításával”

– szögezték le.

Ukrajna uniós csatlakozásával kapcsolatban az Európai Tanács elismerését fejezte ki a bővítési folyamatban előírt feltételek teljesítésével kapcsolatos ukrán erőfeszítések eredménye miatt, és hangsúlyozták: az EU továbbra is szorosan együttműködik Kijevvel az összes csatlakozási kritérium teljesítése elérése érdekében. Moldovát és Georgiát a vezetők ugyancsak támogatásukról biztosították az uniós integrációs törekvéseik megvalósulásában.

A védelem és biztonság terültén az uniós tagállamok vezetői hangsúlyozták: meg kell erősíteni az európai hadipari szektort a technológiai és ipari bázist, valamint azokat innovatívabbá, versenyképesebbé és ellenállóbbá kell tenni. Ennek érdekében felszólították az Európai Bizottságot, hogy terjesszen elő javaslatot az európai védelmi beruházásokra vonatkozó programra az európai haderő kapacitásának és ellenálló képességének megerősítése érdekében.

A tagországok vezetői emellett üdvözölték az Európai Békekeret 3,5 milliárd eurós keretének megemelését, az eszköz globális jellegének megőrzése, az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatása, valamint az EU konfliktusmegelőzési és gyors reagálási képességének fenntartása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×