eur:
388.57
usd:
360.72
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
European Union flag and cash euro banknotes (inflation, devaluation, crisis)
Nyitókép: Javier Ghersi/Getty Images

Válaszolt az Európai Bizottság Orbán Viktor nagy kérdésére

A bizottság szóvivője szerint a Magyarországnak járó pénzek nincsenek veszélyben, csak el vannak különítve.

Orbán Viktor a csütörtök-pénteken zajló uniós csúcs előtt már azt kérdezte egy Facebook-posztban, hogy hol van a pénzünk, mert az Európai Bizottság a 2021-2027 közötti időszak második felére kér pótlólagos 66 milliárd eurós befizetést a tagállamoktól, mivel az ukrajnai háború és a koronavírus-járvány miatt megnövekedtek a költségei.

A magyar miniszterelnök viszont azt kéri számon az unió vezető testületén, hogy úgy kér többlettámogatást a tagállamoktól, hogy Magyarország és Lengyelország még a neki alanyi jogon járó pénzekhez sem fér hozzá sem a helyreállítási alapból, sem a hétéves költségvetés kohéziós alapjaiból.

Dana Spinant, az Európai Bizottság szóvivője a Portfolióhoz is eljuttatott válaszában azt közölte, "a Lengyelországnak és Magyarországnak szánt európai gazdaságélénkítési források – természetesen –továbbra is mindkét ország számára elkülönítve vannak", és hozzátette, "ezeket a pénzeszközöket nem is lehet másra fordítani", mint a két tagállamnak kifizetni őket. Spinant azt is jelezte, hogy ehhez "a 25 másik tagállamhoz hasonlóan végre kell hajtaniuk azokat a fontos reformokat, amelyek mellett elkötelezték magukat."

Dana Spinant azt is közölte válaszában, hogy a bizottsági feltöltési javaslat a hosszú távú uniós költségvetés kiigazítására vonatkozik. Érvelése szerint az EU-nak hosszú távú költségvetése van, amelynek tervezésekor nem tudták figyelembe venni a Covid-19, Oroszország ukrajnai inváziója, a kapcsolódó energiaválság és a példátlan infláció okozta új finanszírozási igényeket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×