eur:
389.44
usd:
364.52
bux:
67956.14
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszél az orosz parlament két háza előtt tartott évértékelőjén a moszkvai Gosztiny Dvorban 2023. február 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Pool/Kreml/Szergej Karpuhin

Vlagyimir Putyin: el akartuk kerülni a vérontást

Az orosz elnök éjszakai televíziós üzenetében azt hangoztatta, hogy a Wagner-lázadás idején végig az ő kezében volt az irányítás.

"Az események kezdetétől fogva az én közvetlen utasításomra történtek lépések a nagy vérontás elkerülése érdekében. Ez időbe is tellett, egyebek között azért, hogy esélyt adjunk azoknak, akik hibáztak, hogy meggondolják magukat, hogy megértessük velük, tetteiket a társadalom határozottan elutasítja, és hogy milyen tragikus, pusztító következményekkel jár Oroszországra, államunkra nézve az a kalandorság, amelybe belekeveredtek" - fogalmazott Putyin.

Felajánlotta a Wagner katonai magánvállalat harcosainak, hogy szerződjenek le az orosz védelmi minisztériummal, térjenek haza hozzátartozóikhoz, vagy távozzanak Fehéroroszországba.

Hangsúlyozta egyebek között, hogy a fegyveres lázadást minden esetben elfojtották volna, és ennek szervezői elárulták hazájukat, azt akarták, hogy testvéreik egymásra lőjenek, bűncselekményt követtek el, miközben katonák esnek el a fronton.

Azt mondta, hogy a Wagnert sötét célokra használták fel.

Köszönetet mondott az orosz lakosságnak, amiért egységet és hazaszeretetet tanúsított. Mint mondta, az egész orosz társadalom egységes, felelősségteljes álláspontra helyezkedett. Kifejezte háláját a biztonsági és bűnüldöző szerveknek. Azt hangoztatta, hogy elesett pilóták bátorsága mentette meg Oroszországot a tragikus eseményektől.

Köszönetet mondott azoknak a Wagner-parancsnokoknak és -katonáknak is, akik visszakoztak a vérontástól, valamint Aljakszandr Lukasenka elnöknek a helyzet megoldásához való hozzájárulásáért.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte, hogy az elnök tanácskozásra hívta össze a fegyveres testületek parancsnokait.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×